Suroviny
- vepřová krkovice (v celku) 2 kg
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- česnek (rozdrcený) 6-8 stroužků
- cibule (nakrájená na půlkolečka) 4 ks
- červená cibule (nakrájená na půlkolečka) 4 ks
- sádlo 1 lžíce
- kmín 1 lžička
Zelí
- sádlo 2 lžíce
- cibule (nakrájená na půlkolečka) 2-3 ks
- bílé kysané zelí 2 sáčky
- polohrubá mouka 1 lžíce
- sůl
- cukr
Připravte klasické vepřo knedlo zelo podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Postup přípravy
- Vezmeš kus krkovice nebo plecka, já mám necelý 2 kila krkovice. Jestli jsi cestou domů netáhnul to maso na provaze po zemi, stačí ho osušit kuchyňskou utěrkou.
- Já každý maso, který peču, svazuju. Drží tvar, rovnoměrně se propeče a líp se porcuje. Pořádně to osol, opepři a potři česnekem. Dávám to do vakua, aby mi to v lednici nesmrdělo, ale bude stačit potravinářská folie.
- Druhej den si do pekáče nakrájej cibuli, lehce ji osol, přihoď sádlo a horkou vodu.
- Já při zakládání zapomněl na kmín, tak jsem si napsal vzkaz, ať ho tam přisypu. Maso na mřížku, posypat zapomenutým kmínem. Přibližně na 3 hodiny na 140 stupňů do trouby.
- Na zelí si hoď do kastrolu sádlo, přihoď nakrájenou cibuli a orestuj ji. Na to kysaný zelí trochu vody a nechat čtvrt hodiny povařit. Potom polohrubou mouku a nechat dalších 20 minut. Dochutíš případně solí, cukrem a mělo by bejt krémový.
- Maso vyndáš z trouby, dáš ho do jinýho pekáče, přikreješ ho alobalem a dáš zpátky do vyplý trouby odpočinout.
- Výpek do kastrolu, já u toho vařil ovarový koleno, tak jsem tam přidal vývar. Jak se to začne vařit, zahustíš to sádlovou jíškou a necháš to 20 minut provařit. Potom to scedíš a vymačkáš z toho všechnu tu dobrotu.
- Maso si nakrájej na silnější plátky, žádný tenký mrchy, je to vepřo knedlo zelo, žádný sashimi. Knedlík mám zase kupovanej, mám těstofobii, to už přece víte. A dej si k tomu pivo nebo aspoň Birell, jinak to totiž nemělo ani cenu vařit. Ty vole todle přece chceš jíst, ne?
K masu a zelí připravte skvělé domácí houskové knedlíky podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Houskové knedlíky – kynuté a krásně nadýchané