Suroviny
- plnotučné mléko 300 g
- sušené droždí (nebo 12 g čerstvého) 5 g
- vejce 1 ks
- hrubá mouka 500 g
- sůl
- houska (nakrájená na kostičky) 1 a 1/2 ks
- olej
Připravte si nadýchané houskové knedlíky podle videoreceptu s Těhotným kuchařem
Přepsal jsem historii svýho kanálu a udělal domácí houskový knedlík.
Postup přípravy
- Ohřej si mlíko na teplotu lidskýho těla. Poznáš to tak, ty vole, že když tam strčíš prst, tak tě to nestudí, ani nehřeje.
- Dej tam droždí a rozmíchej. Pak tam zašlehej vajíčko.
- Odvaž si mouku. Podle toho, jak solíš, přidej soli a tu sůl v mouce zamíchej.
- Teď tam nalej tu tekutou složku a dej hnětat do robotu. Můžeš se s tím samozřejmě jebat i vařečkou, ale já bych zdechnul na ruce. Přidej housku a ještě chvíli hněting.
- Přikryj to utěrkou a nech hodinu kynout. Když použiješ čerstvý droždí, údajně stačí půlhodina. Každopádně to musí zdvojnásobit svůj objem.
- Vyndej to z tý mísy a trochu to propracuj. Těsto rozděl na 2 poloviny a nějakým způsobem se z toho snaž utvořit 2 šišky, stejně jako já.
- Plech si vytři olejem, aby se ti ty knedlíky nepřilepily a nech je polovinu předchozího času kynout pod vlhkou utěrkou.
- Ideální je knedlík vařit v páře. Buď v multifunkčním hrnci (jako já), v troubě s parním programem, nebo v klasickým hrnci na pařáčku. V tý páře se to dělá 25 minut.
- Pro srovnání jsem ten druhý uvařil ve vodě. 20 minut mírnýho varu pod pokličkou a po 10 minutách obrátit. Ten vařenej ve vodě propíchej špejlí, aby z něj odešla přebytečná pára.
- Nakonec knedlíky potři slunečnicovým olejem, aby neokoraly. Ženský knedlíky krájí nití. Nevím jak vy, chlapi, ale já ani nevím, kde nitě máme. Takže chlap použije vostrou kudlu. Musí bejt fakt vostrá, protože jinak ten knedlík zmáčkneš a celou svoji dosavadní snahu zgajluješ. A na to, že v noci půjdeš spát s brekem, nebudeš vůbec hrdej. Ten vařenej v páře je nadejchanej jako spodnička služky na císařským dvoře.
Vyzkoušejte také skvělý bramborový knedlík, jak ho vaří v Lokálu, podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bramborové knedlíky podle receptu z Lokálu