Suroviny
- matjesy (holandské, panenské) 4 filety
- mango 1/2 ks
- limetka 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- kopr 3 snítky
- crème fraîche (nebo zakysaná smetana) 50 g
- wasabi 1 lžička
- jablečný džus 1 lžíce
- cukr krupice 1 špetka
- chilli vločky (nemusí být)
Postup přípravy
- Matjesy nakrájejte na malé kostičky a dejte do mísy. Mango oloupejte, vyjměte pecku a jednu polovinu dejte stranou. Druhou polovinu – kromě většího kusu na ozdobu – nakrájejte na jemné kostičky a přidejte k matjesům. Nastrouhejte kůru z poloviny limetky a přidejte do směsi matjesů a manga. Limetku rozkrojte na poloviny a do směsi přidejte pár kapek limetkové šťávy. Vše smíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem. Nakonec přidejte lžíci nasekaného kopru.
- Smíchejte crème fraîche s jablečným džusem a wasabi pastou. Dochuťte solí a špetkou cukru.
- Polovinu matjesového tataráku položte na talíř pomocí servírovacího kroužku. Na jednu stranu talíře položte tři kopečky wasabi krému. Na druhou stranu položte dva měsíčky manga. Vše posypte nahrubo drcenými chilli vločkami.
Ochutnejte pravé matjese
Naložené ryby lidé buď milují, nebo odmítají. České matesy však mají se svým holandským předkem – matjesem – společné už jen jméno. Matjes je panenský sleď, který se v Holandsku loví od poloviny května do konce června a připravuje stejným způsobem již od 15. století. A kvůli své delikátní chuti a zdravotním benefitům si získal oblibu v celé západní Evropě. Obsahuje selen, vitaminy B12 a B3, železo a vitamin D. Jeden matjes pokryje týdenní dávku omega-3 mastných kyselin. Tuhle výjimečnou lahůdku můžete ochutnat v pražských restauracích v rámci festivalu Matjes Days 14.–16. června. Akce 1+1 porce zdarma vás rovněž potěší.
14.–16. 6. 2024, restaurace v Praze a okolí, https://www.facebook.com/hopifishub/