redakce Prima FRESH

Sytý bramborový krém se sýrem čedar a křupavou slaninou

Moje hodnocení
2x

Když se o slovo začne hlásit podzim a zima, hodí se mít v zásobě tipy na zahřívací pokrmy, které zvládnete připravit rychle a z dostupných ingrediencí. Přesně takový je jemný bramborový krém, který díky smetaně a sýru krásně zasytí a přitom pohladí. O křupavý i chuťový akcent se postará vypečená slanina.

6 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nakrájejte oloupané brambory na 2cm kostky a dejte je stranou. Do kastrolu dejte plátky slaniny a restujte je na středním plameni, dokud nebudou křupavé, 10 až 12 minut. Slaninu přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami a 3 lžíce vypečeného tuku ponechte v kastrolu.
  2. Do horkého vypečeného tuku dejte na plátky nakrájenou jarní cibulku (bílou a světle zelenou část) a nasekaný česnek a za občasného míchání restujte na mírném ohni, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou, asi 3 minuty.
  3. Vmíchejte kostky brambor, mléko, smetanu a 2 lžičky soli. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte k mírnému varu. (Dejte pozor, aby se směs nesrazila.) Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte, dokud brambory nezměknou, 15 až 20 minut.
  4. Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. (Nebo ji po částech přelijte do mixéru. Na mixéru zajistěte víko a odstraňte středovou část, aby mohla unikat pára. Přes otvor položte čistou utěrku. Mixujte dohladka, asi 2 minuty, poté přelijte zpět do kastrolu.)
  5. Vmíchejte zakysanou smetanu a většinu nastrouhaného sýra čedar a míchejte, dokud se nerozpustí a nespojí s krémem. Rozdrobte osmaženou slaninu na drobnější kousky.
  6. Polévku podávejte posypanou rozdrobenou slaninou, zbytkem nastrouhaného sýra a plátky tmavší zelené cibulky.

Vyzkoušejte také lahodnou krémovou květákovou polévku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty