Suroviny
- brambory 900 g
- anglická slanina 6 plátků
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- česnek 4 stroužky
- plnotučné mléko 1,2 litru
- smetana ke šlehání 250 ml
- zakysaná smetana 200 g
- čedar 100 g
Postup přípravy
- Nakrájejte oloupané brambory na 2cm kostky a dejte je stranou. Do kastrolu dejte plátky slaniny a restujte je na středním plameni, dokud nebudou křupavé, 10 až 12 minut. Slaninu přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami a 3 lžíce vypečeného tuku ponechte v kastrolu.
- Do horkého vypečeného tuku dejte na plátky nakrájenou jarní cibulku (bílou a světle zelenou část) a nasekaný česnek a za občasného míchání restujte na mírném ohni, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou, asi 3 minuty.
- Vmíchejte kostky brambor, mléko, smetanu a 2 lžičky soli. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte k mírnému varu. (Dejte pozor, aby se směs nesrazila.) Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte, dokud brambory nezměknou, 15 až 20 minut.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. (Nebo ji po částech přelijte do mixéru. Na mixéru zajistěte víko a odstraňte středovou část, aby mohla unikat pára. Přes otvor položte čistou utěrku. Mixujte dohladka, asi 2 minuty, poté přelijte zpět do kastrolu.)
- Vmíchejte zakysanou smetanu a většinu nastrouhaného sýra čedar a míchejte, dokud se nerozpustí a nespojí s krémem. Rozdrobte osmaženou slaninu na drobnější kousky.
- Polévku podávejte posypanou rozdrobenou slaninou, zbytkem nastrouhaného sýra a plátky tmavší zelené cibulky.
Vyzkoušejte také lahodnou krémovou květákovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE