Suroviny
- brambory 600 g
- šalotka 1 ks
- zeleninový vývar (můžete ale klidně použít i vodu)
- smetana ke šlehání (33 % tuku)
- bylinky 1 hrst
- máslo 2 lžíce
- houby trocha
Postup přípravy
- Na oleji zpěňte trochu šalotky či cibulky a pak přidejte na kostičky nakrájené brambory. Chviličku opečte a pak zalijte vývarem nebo vodou a nechte vařit. Jakmile budou brambory měkké, tak je rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte smetanu, osolte, opepřete a nechte ještě chvíli povařit. Pokud je polévka moc hustá, dořeďte vodou. Nakonec vmíchejte do polévky lžíci másla a už nevařte.
- Vedle na pánvi si rozpusťe další lžíci másla a hoďte na něj hrstku hříbků, k nim potom petrželku, čerstvou majoránku a klidně i pažitku a nechte chviličku zavadnout a podusit.
- Do misky nalejte polévku a dejte jednu až dvě lžíce hub. Posypte čerstvě nasekanou petrželkou a podávejte.