Suroviny
- vepřové maso (plec, bok) 500 g
- hovězí maso (zadní, krk) 250 g
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- vejce 2 ks
- sůl 2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- mrkev 1 ks
- oregano (lístky) 1 hrstička
- hladkolistá petržel (lístky) 1 hrst
- máta (lístky) 1 lžíce
- strouhanka 100 g
- vejce natvrdo 4 ks
- anglická slanina 10 plátků
- špenát (čerstvý) 150 g
- olej (na vymazání formy)
Postup přípravy
- Maso dvakrát umelte. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Přisypte je k masu, přidejte jedno syrové vejce a jeden žloutek, sůl a pepř. Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo k masu. Oregano, petrželku a mátu nasekejte nadrobno a přidejte k masu. Přisypte strouhanku a nechte směs 10 minut odpočívat.
- Mezitím oloupejte vařená vejce, opláchněte je a osušte. Formu ve tvaru věnce vytřete olejem a vyložte plátky slaniny tak, aby se jemně překrývaly. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Rukou promíchejte masovou směs dohladka. Nehněťte ji zbytečně moc, aby sekaná zůstala nadýchaná.
- Do formy rozložte třetinu masové směsi. Posypte čerstvým špenátem. Rovnoměrně na ně rozdělte vejce a zakryjte zbylým masem.
- Bílek prošlehejte vidličkou dohladka a maso jím pomašlujte. Překryjte ho slaninou. Pečte v předehřáté troubě 45–60 minut, až maso bude upečené.
PRIMA TIP: Místo strouhanky můžete masový nákyp zahustit drcenými ječnými nebo ovesnými vločkami.
Slaný masový věnec s vejci natvrdo Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte i recept na tradiční sekanou jako od babičky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE