redakce Prima FRESH

Sladký stromeček ze sněhových pusinek s ovocným rozvarem

Moje hodnocení
1x

Načechraná baletní sukýnka Anny Pavlovové během jejího australského a novozélandského turné v 30. letech minulého století dala vzniknout nadýchanému sněhovému dezertu, bez nějž se prý dodnes neobejde žádný tamní nedělní oběd. Popularita „Pavlovy“ je tak neutuchající, že se novým hitem stal vánoční stromeček, sestavený hned z několika sukýnek. Tenhle úchvatný výtvor, středobod vánočního stolu, opravdu stojí za trochu baletu v kuchyni!

1 porce
120 minut

Sněhové těsto

Ovocný rozvar

Šlehačka

Dokončení

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Připravte nejprve plechy se vzory na jednotlivé placky. Na 1 kus pečicího papíru nakreslete kruhy o průměrech 15, 12, 6,5 cm a na druhý kruhy o průměru 10, 8,5, 5 a 4 cm. Jako vzory můžete použít třeba koláčové formy, pokličky, talířky či vykrajovátka. Papíry položte na plechy pokreslenou stranou dolů (aby tužka později nepřišla do kontaktu s těstem a neušpinila ho). Můžete ale také upéct více stejných pusinek. Jednu mřížku v troubě umístěte do středu a druhou na spodek trouby.
  2. Bílky (pokojové teploty) šlehejte v robotu nebo elektrickými metlami při vyšší rychlosti 1½ minuty, až vzniknou měkké špičky. Nechte motor běžet a postupně přisypávejte tenkým pramínkem asi po 1 lžíci cukr, až se zcela zapracuje. Bude to trvat asi 1½ minuty.
  3. Stále při vysoké rychlosti šlehejte ještě dalších 6 minut, až bude sníh lesklý, hustý a zrnka cukru v něm úplně rozpuštěná (uždíbněte si trošičku sněhu a promněte ho mezi prsty, neměl by být hrubý).
  4. Zastavte motor, povrch sněhu poprašte škrobem a zakápněte octem. Pak při vyšší rychlosti asi půl minuty šlehejte. Pevnost sněhu vyzkoušejte tak, že mísu obrátíte dnem nahoru – sníh nevypadne. Pokud se ale zdá, že se k tomu chystá, šlehejte ho ještě o chvilku déle.
  5. Do naznačených kruhů na pečicích papírech stříkejte cukrářským sáčkem nebo nanášejte lžící sníh – měli byste ho mít dost na nanesení ve 2 vrstvách, nakonec by měla být výška asi 2 cm. Pokud stříkáte sáčkem, vytvářejte soustředné kruhy, lžící bude výsledek rozvolněnější. Během pečení se sněhové těsto mírně rozběhne, ale nevyběhne.
  6. Vložte plechy do trouby na připravené mřížky a její teplotu IHNED snižte na 120 °C. Pečte 1 hodinu. Po této době se přesvědčte, že spodky těsta jsou úplně suché a křupavé – opatrně nadzdvihněte jeden okraj, neměl by se vláčně hroutit. Má-li k tomu tendenci, pečte těsto ještě 5 minut. Pusinky nechte nejméně 3 hodiny ve vypnuté zavřené troubě, až zcela vychladnou a uschnou. Klidně je v troubě můžete nechat i do druhého dne. Až do sestavení je můžete uchovat ve vzduchotěsné nádobě v suché a chladné místnosti.
  7. Na rozvar dejte ovoce a cukr do širšího kastrolu a při střední teplotě vařte asi 5 minut, ovoce přitom drťte vidličkou. Nakonec rozmixujte na pyré, které ještě můžete protlačit jemným sítem, aby bylo zcela hladké. Před použitím nechte úplně vychladnout.
  8. Smetanu ušlehejte až těsně před sestavováním stromečku. Všechny přísady dejte do velké, vychlazené mísy a při vysoké rychlosti šlehejte dotuha, asi 5 minut. Ihned dejte do ledničky.
  9. Při sestavení položte největší placku na podávací talíř a až k okrajům potřete asi 1cm vrstvou šlehačky. K okrajům umístěte 4 celé kousky ovoce jako sloupky a jen lehce je vtlačte do šlehačky. Prostředek posypte nakrájeným ovocem a zakápněte rozvarem tak, aby po stranách vytékal.
  10. Potřete další vrstvou šlehačky, tence, ale pokud možno rovnoměrně. Doprostřed zapíchněte špejli, špičkou nahoru. Měla by být tak dlouhá, aby se na ni vešly všechny placky, cca 30 cm. Napíchněte na ni další sněhovou placku a pokračujte ve vrstvení, až sestavíte celý stromeček. Během sestavování se snažte, aby placky stály, pokud možno vodorovně, když tak je podpírejte kousky ovoce. Pokud sestavujete stromek z menších pusinek, na spojení bude stačit šlehačka a ovocný rozvar. Na závěr stromek podle libosti ozdobte a poprašte moučkovým cukrem.

PRIMA TIPY

  • Při oddělování vajec raději postupujte vždy po jednom vejci, bílek oddělte do zvláštního hrnečku. Kdyby totiž vejce nebylo v pořádku, zkazilo by vám ostatní už vyklepnutá vejce. Vejce se lépe oddělují chladná z ledničky. Bílky z čerstvých vajec se ušlehají lépe a rychleji, ale před šleháním je vždy nechte dojít do pokojové teploty!
  • Přídavek škrobu a octa zajistí sněhu strukturální stabilitu a pevnost, ale přidejte jen uvedené množství, zcela stačí. Jinak byste škrob i ocet mohli v těstě cítit.
  • Chcete-li těsto před pečením uhladit, použijte plochý tzv. paletovací nůž.
  • Stromeček sestavujte nejlépe poblíž místa, kde ho budete umisťovat, abyste zabránili zbytečnému přenášení. Sestavujte na pevné ploše mimo domácí provoz, všechny potřeby mějte po ruce – ovoce, rozvar, šlehačku, zdobení, cukr, špejli, stěrku. Mějte také na paměti, že vysoké teploty pavlově nesvědčí.
  • A nakonec, nejste-li si úplně jisti, stromeček můžete sestavit i z mnoha menších pusinek.

Vyzkoušejte také efektní mini pavlovy s ovocem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty