Tradinář – Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů

Skořicové trdelníčky z kynutého těsta pečené na ohni – oslavte čarodějnice stylově a s chutí

Moje hodnocení
3x

Na ohni můžete kromě tradičních buřtů upéct i něco sladkého. Zejména děti ocení kouzlo plameny ožehnutého moučníku. Kynuté trdelníčky s vůní skořice budou sladkou tečkou za čarodějnickými oslavami, ale i kdykoliv během léta.

6 porcí
60 minut

Suroviny

Na obalení

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience na těsto dejte do domácí pekárny a počkejte, až vám těsto vykyne.
  2. Kdo nemá pekárnu, nejprve připravte kvásek: do mísy rozdrobte droždí, přidejte 1 lžíci cukru a 100 ml vlažného mléka. Až kvásek vyroste, přidejte všechny ostatní ingredience, vpracujte do těsta a nechte pod utěrkou na teplém místě alespoň hodinku odpočívat.
  3. Potom uválejte hady, omotejte je na klacík, pomažte rozpuštěným máslem a posypte skořicí a třtinovým cukrem. Pečte nad ohýnkem dozlatova.

Vyzkoušejte také recept na trdelník pečený doma v troubě podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Domácí trdelník – vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tradinář – Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů

Monika Kindlová, Martina Boledovičová Tradinář – Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů

Všichni rádi slaví. V listopadu pečeme husy, Vánoce slavíme nejraději, na Velikonoce si obarvíme vajíčka. Víme ale proč? Filipojakubská či svatojánská noc nám znějí tajemně a magicky.

Kniha vysvětluje konkrétní svátky, objevuje souvislosti, popisuje symboly a významy a promítá je do současného života. Obsahuje návody na jednoduché tvoření a recepty na tradiční i zapomenutá jídla (např. svatomartinské rohlíčky či šípkový čaj). Vychází z tradic a vrací rodinnému, ale i společenskému životu prapůvodní podstatu, kdy se žilo ve spojení s přírodními cykly a ve větší pospolitosti. Mnoho svátků a obyčejů se slaví společně – v obci, vesnici, komunitě, mezi sousedy. Nalaďte se na rytmus přírody, uzemněte se, prostě buďte. Najděte své kořeny, přirozenou práci, radost z tvoření a to vše předejte svým dětem. Jsou to totiž hodnoty, které tu budou s námi (snad) vždycky. Buďte tady a teď a hledejte krásu a poetiku všedního dne – naučte se vidět to krásno, co nás obklopuje.

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz


Přečtěte si také

Recepty