Suroviny
- mořský vlk (filátka) 4 ks
- čočka (Beluga, nebo drobná zelená čočka) 200 g
- šalotka 2 ks
- česnek (nakrájený nadrobno) 1 stroužek
- mrkev (nakrájená na kostičky) 1 ks
- řapíkatý celer (nakrájený na kostičky) 1 stonek
- rajčata (spařená, oloupaná a nakrájená na kostičky) 2 ks
- máslo 50 g
- olivový olej 50 ml
- balzamikový ocet 50 ml
- rozmarýn (čerstvý) špetka
- tymián (čerstvý) špetka
- pažitka (čerstvá) 1 snítka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Čočku dejte vařit do studené vody, počítejte tak 25–30 minut. Dejte pozor, abyste ji nerozvařili. Jakmile je uvařená, sceďte ji a trošku vody, ve které se vařila, si nechte bokem na pozdější použití.
- V rendlíku na troše oleje a másla orestujte nakrájenou mrkev, celer a poté přidejte i šalotku s česnekem. Přidejte vařenou čočku a dochuťte solí, pepřem, rozmarýnem a tymiánem. Pokud je třeba, můžete směs podlít trochou vody, ve které se čočka vařila, aby směs zůstala vláčná.
- Na pánvi opečte porce ryby, nejprve kůží dolů. Když je kůže dobře opečená, rybu obraťte. Odstavte a nechte dojít. Než budete porce ryby servírovat vyndejte je z pánve a uložte na teplé místo.
- Do pánve, kde se restovala ryba dejte čočku, přidejte rajčata a dochuťte balzamikovým octem. Krátce prohřejte. Čočku rozdělte na talíře, navrch dejte porci ryby a dle chuti můžete zakapat troškou prvotřídního olivového oleje.