Suroviny
- pórek, očištěný a seříznutý 3 ks (asi 450 g)
- Olivový olej
- šalotky nakrájené nadrobno 5 ks
- čerstvá červená chilli paprička zbavená semínek a nakrájená na kolečka 1 ks
- hladkolistá petržel, nakrájená (včetně stonků) 25 g
- mletý koriandr 3/4 lžičky
- mletý římský kmín 1 lžička
- mletá kurkuma 1/4 lžičky
- mletá skořice 1/4 lžičky
- cukr krupice 1 lžička
- Sůl 1/2 lžčky
- Bílek 1 ks
- hladká mouka 120 g
- Kypřicí prášek 1 lžíce
- Vejce 1 ks
- Mléko 150 ml
- rozehřáté máslo 55 g
Dip
- Řecký jogurt 100 g
- Zakysaná smetana 100 g
- česnek, prolisovaný 2 stroužky
- čerstvá citronová šťáva 2 lžíce
- Olivový olej 3 lžíce
- Sůl 1/2 lžičky
- nadrobno nasekané lístky petrželky a koriandru
Tak za prvé – nejsem vegetarián, ba dokonce musím přiznat, že maso miluji a některá jídla z něj si nedokážu odpustit.
Za druhé – na druhou stranu je fakt, že miluju i zeleninu. Baví mě její chuťová, tvarová, barevná rozmanitost a užívám si všechny ty struktury, které lze ze zeleniny vykouzlit.
Za třetí – kuchařky jsou moje posedlost – sbírám je a čtu si v nich jako v románech, hledám inspiraci, sbírám informace o nových surovinách i technikách přípravy, objevuji nové kombinace a kochám se krásnými fotkami.
Za čtvrté – podle kuchařek téměř nevařím. A když už, tak si hned napoprvé recepty razantně upravuji.
Proč tak rozsáhlý úvod k receptu? Protože loni před Vánoci vyšla kuchařka, které se toto vyznání dotýká. Hojnost (v angličtině Plenty) je bezmasá kuchařka šéfkuchaře Yotama Ottolengiho. A je krásná a jiná a tak strašně inspirativní, že podle ní vařím. A nic nepřidávám ani neubírám. A je to perfektní! Více než 120 receptů je tak lákavých, že už pomalu přemýšlím, že to vezmu od prvního do posledního jako ve filmu Julie a Julia :) Takže i když jíte maso jako já, jděte do knihkupectví a aspoň si ji prolistujte a uvidíte sami!
A mimochodem – ani Yotam není vegetarián, a možná proto mě ta jeho kniha tak zaujala, nejde o to, jak nahradit maso ve stravě, jde o to, jak zpracovat zeleninu kreativně, zajímavě a neskutečně lákavě.
Vyzkoušejte například recept na jeho pórkové smaženky s česnekovým dipem. Nenechte se odradit množstvím surovin – většinu máte určitě doma a příprava je fakt jednoduchá.
Postup přípravy
- Začněte omáčkou. Všechny suroviny na její přípravu krátce rozmixujte při vysokých otáčkách na hladkou zelenou omáčku. Nebo, pokud nechcete špinit mixér, všechny ingredience jednoduše smíchejte v misce.
- Pórky nakrájejte na kolečka. V pánvi rozehřejte olej, přidejte pórek a šalotku a na středně silném plameni je za stálého míchání opékejte doměkka (asi 15 minut). Přeneste je do mísy a přidejte chilli papričku, petrželku, koření, cukr a sůl. Nechejte vychladnout.
- Bílek ušlehejte na nepříliš pevný sníh a opatrně zapracujte do zeleniny. V jiné míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, celé vejce, mléko a rozehřáté máslo. Do těsta vmíchejte směs zeleniny se sněhem.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Malou naběračkou nebo lžící utvořte v pánvi 4 smaženky. Opékejte je z obou stran dozlatova, přeneste na vrstvu papírových utěrek a udržujte teplé. Postupně tak zpracujte všechnu hmotu. Podle potřeby přidávejte do pánve olej.
- Smaženky podávejte teplé s omáčkou v misce k namáčení nebo placičky rozdělte rovnou na talíře a omáčkou je pokapejte. My jsme si k nim přidali ještě jednoduchý zelený salát a moc jsme si pochutnali :)