Pražská restaurace Mamy Korean vás potěší jídlem jako od korejské mámy

Přiznávám, pro korejskou kuchyni mám slabost. Není u nás tak známá jako jiné asijské kuchyně, ale pokud jí dáte šanci, určitě vás nezklame. A v podání pražské restaurace Mamy Korean to platí dvojnásob.

Většina lidí si pod pojmem korejská kuchyně nedokáže vybavit žádné konkrétní jídlo, snad kromě kimchi, což je fermetovaný salát z pekingského zelí s chilli. Kimchi v posledních letech získává na popularitě i v našich končinách, a skrze tuhle tradiční pochoutku se začíná otevírat i tajemný svět korejské kuchyně. Potkávají se v ní výrazné vlivy z kuchyně japonské i čínské, ale má i svá specifika, jako je právě kimchi, výrazně červený a ne příliš pálivý chilli prášek gochugaru nebo skvělá fermentovaná chilli pasta gochujang, které dávají korejským jídlům typickou chuť i barvu.

V Praze už je několik velmi dobrých korejských restaurací a některé z nich nabízejí dovoz jídel skrze službu Dáme jídlo. Tentokrát moje volba padla na restauraci Mamy Korean, která sídlí v centru Prahy. Já se ovšem rozhodla vychutnat si korejskou hostinu v pohodlí domova.

Jídlo dorazilo během obědové špičky do hodiny, bylo prakticky zabalené v povoskovaných papírových krabičkách. Tekuté pokrmy byly navíc obalené ještě ve folii.

Z předkrmů jsem zvolila smažené taštičky Mandu plněné masem a zeleninou, s omáčkou k namáčení (4 ks za 90 Kč). Taštičky byly krásně křupavé a ještě příjemně teplé, mírně pikantní omáčka je skvěle doplnila. K tomu jsem si objednala mini porci Miso polévky s řasami a tofu (20 Kč). Tu si můžete objednat k jakémukoli jídlu a je to příjemný start před velkým jídlem.

Protože se řadím mezi polévkové typy, potřebovala jsem vyzkoušet i typickou korejskou polévku Kimchi Jige s vepřovým masem a tofu (110 Kč). Já jsem si vybrala menší porci, ale pokud si ji oblíbíte, můžete si objednat i velkou porci, která už supluje hlavní jídlo, protože je díky masu sytá, ale zároveň lehká. Hlavní chuťový akcent jí dodává právě kimchi, které je kysané, proto vám bude tato polévka připomínat naší zelňačku, ale v pikantním provedení.

Z hlavních chodů jsem zvolila Chicken Gangjung Cupbop – smažené kuřecí kousky se zeleninou ve sladké chilli omáčce s rýží (170 Kč). Vybrat si můžete buď normální, nebo velkou porci, a protože tohle jídlo musí snad chutnat všem, doporučuji rozhodně vybrat tu větší porci :) K výtečným a šťavnatým kouskům masa se kromě rýže podává nakrájená fermentovaná ředkev, která jídlo parádně odlehčí.

Dalším chodem bylo Bulgogi Cupbop – smažené hovězí maso marinované v sójové omáčce se zeleninou, kimchi, rýží a japchae (180 Kč). Tenké plátky hovězího masa byly krásně křehké, jídlo bylo jemné a vhodné pro ty, kteří si nepotrpí na pikantní jídla. Jediný ostrý akcent vneslo do pokrmu kimchi, podávané jako obloha. Příjemná byla i kombinace s japchae, což jsou skleněné nudle z batátového škrobu se zeleninou.

Posledním chodem, který jsem ochutnala, byl Jeyuk Bokum Cupbop, což je smažené vepřové maso v chilli omáčce, podávané s kimchi, zeleninou, japchae, rýží a sázeným vejcem (170 Kč). S Korejci máme společnou lásku k vepřovému, takže mě dost potěšily kousky šťavnatého bůčku v příjemně ostré omáčce. Kimchi bylo jemně prokvašené, žádná divočina pro pokročilé, zkrátka svěží akcent ke každému chodu.

Takle ochutnávka mě ujistila, že korejská kuchyně stojí za další a další objevování. Jídla byla velmi chutná, připravená z čerstvých surovin, a pokud mohu soudit, působila na mě velmi autenticky. Rozhodně doporučuji objednat si pořádnou hostinu v korejském stylu. Na Dáme jídlo je z čeho vybírat.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty