Tereza Pánková ,
V kuchyni vždy otevřeno

Základní recept na sekanou z mletého vepřového masa

Moje hodnocení
7x

Rozmanitost receptů na sekanou, přesně to nás na této pochoutce baví zdaleka nejvíc. V některých rodinách ji připravují ze dvou druhů masa, jiní ji plní vařenými vajíčky nebo třeba podušenou kapustou. My pro vás dnes máme úplný základ, u kterého si vystačíte jen s vepřovým masem a běžnými ingrediencemi!

1 porce
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mleté maso melu doma sama, a to alespoň dvakrát. Pokud ho přinesu z obchodu, melu ho ještě jednou, je tak mnohem jemnější struktury, která je na sekanou žádoucí.
  2. Cibuli můžete dát do sekané syrovou, nakrájenou na co nejmenší kostičky, popř. ji můžete najemno nastrouhat.
  3. Nemixujte, má pak tendenci hořknout. Já ji pro lepší chuť ale zesklovatím na oleji, sádle nebo másle a ke konci restování přidám i rozdrcený česnek. V tomto případě nechte cibuli vychladnout, než ji přidáte k masu.
  4. Rohlíky natrhejte na kousky a zalijte mlékem. Důkladně rozmělněte nebo projeďte mlýnkem na maso.
  5. Zbylé mléko přilijte k masu. Vše (maso, rohlíky, cibuli s česnekem) můžete ještě hodit do mixéru a párkrát promixovat.
  6. Osolte, přidejte koření, důkladně promíchejte a vložte alespoň na půl hodiny do lednice. Vejce do sekané dávat nemusíte, není ho potřeba, drží dobře.
  7. Po vyjmutí z lednice s hmotou několikrát zprudka bouchněte o pracovní plochu, zajistíte tak, že v sekané nebude vzduch, bude lépe držet tvar a nebudou v ní mezery.
  8. Zformujte do tvaru sekané. Můžete ještě potřít a uhladit olejem.
  9. Zabalte do alobalu a vložte do pekáče s trochou vody. Takto pečte asi půl hodiny při 200 °C, pak ji rozbalte a dopečte. Trvá to přibližně další půlhodinu. Během této doby ji několikrát přelijte výpekem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

V kuchyni vždy otevřeno


Přečtěte si také

Recepty