Suroviny
- mleté vepřové maso 1 kg
- cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- rohlík (starší ) 2 ks
- mléko cca 150 ml
- majoránka
- sladká paprika
- olej
- drcený kmín (nebo mletý kmín) 1 špetka
- pepř
- sůl
Postup přípravy
- Mleté maso melu doma sama, a to alespoň dvakrát. Pokud ho přinesu z obchodu, melu ho ještě jednou, je tak mnohem jemnější struktury, která je na sekanou žádoucí.
- Cibuli můžete dát do sekané syrovou, nakrájenou na co nejmenší kostičky, popř. ji můžete najemno nastrouhat.
- Nemixujte, má pak tendenci hořknout. Já ji pro lepší chuť ale zesklovatím na oleji, sádle nebo másle a ke konci restování přidám i rozdrcený česnek. V tomto případě nechte cibuli vychladnout, než ji přidáte k masu.
- Rohlíky natrhejte na kousky a zalijte mlékem. Důkladně rozmělněte nebo projeďte mlýnkem na maso.
- Zbylé mléko přilijte k masu. Vše (maso, rohlíky, cibuli s česnekem) můžete ještě hodit do mixéru a párkrát promixovat.
- Osolte, přidejte koření, důkladně promíchejte a vložte alespoň na půl hodiny do lednice. Vejce do sekané dávat nemusíte, není ho potřeba, drží dobře.
- Po vyjmutí z lednice s hmotou několikrát zprudka bouchněte o pracovní plochu, zajistíte tak, že v sekané nebude vzduch, bude lépe držet tvar a nebudou v ní mezery.
- Zformujte do tvaru sekané. Můžete ještě potřít a uhladit olejem.
- Zabalte do alobalu a vložte do pekáče s trochou vody. Takto pečte asi půl hodiny při 200 °C, pak ji rozbalte a dopečte. Trvá to přibližně další půlhodinu. Během této doby ji několikrát přelijte výpekem.
Vyzkoušejte také recept na babiččinu sekanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE