Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Základní recept na sekanou z mletého vepřového masa
Suroviny
- mleté vepřové maso 1 kg
- cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- starší rohlíky 2 ks
- mléko cca 150 ml
- majoránka, sladká paprika, pepř, špetka drceného nebo mletého kmínu
- olej
- sůl
Postup
- Mleté maso melu doma sama, a to alespoň dvakrát. Pokud ho přinesu z obchodu, melu ho ještě jednou, je tak mnohem jemnější struktury, která je na sekanou žádoucí.
- Cibuli můžete dát do sekané syrovou, nakrájenou na co nejmenší kostičky, popř. ji můžete najemno nastrouhat.
- Nemixujte, má pak tendenci hořknout. Já ji pro lepší chuť ale zesklovatím na oleji, sádle nebo másle a ke konci restování přidám i rozdrcený česnek. V tomto případě nechte cibuli vychladnout, než ji přidáte k masu.
- Rohlíky natrhejte na kousky a zalijte mlékem. Důkladně rozmělněte nebo projeďte mlýnkem na maso.
- Zbylé mléko přilijte k masu. Vše (maso, rohlíky, cibuli s česnekem) můžete ještě hodit do mixéru a párkrát promixovat.
- Osolte, přidejte koření, důkladně promíchejte a vložte alespoň na půl hodiny do lednice. Vejce do sekané dávat nemusíte, není ho potřeba, drží dobře.
- Po vyjmutí z lednice s hmotou několikrát zprudka bouchněte o pracovní plochu, zajistíte tak, že v sekané nebude vzduch, bude lépe držet tvar a nebudou v ní mezery.
- Zformujte do tvaru sekané. Můžete ještě potřít a uhladit olejem.
- Zabalte do alobalu a vložte do pekáče s trochou vody. Takto pečte asi půl hodiny při 200 °C, pak ji rozbalte a dopečte. Trvá to přibližně další půlhodinu. Během této doby ji několikrát přelijte výpekem.
V kuchyni vždy otevřeno
Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.
Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.
Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.
Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.