zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Vánoční zelňačka s houbami a sušenými švestkami podle Mamachef
Autor: Mamachef / Radost v kuchyni Vánoční zelňačka s houbami a sušenými švestkami podle Mamachef

Vánoční zelňačka s houbami a sušenými švestkami podle Mamachef

Hodnoceno: 3x
Zelňačka nebo valašská kyselica patří k tradičním štědrovečerním pokrmům. Recepty se lokálně odlišují, někdo dává klobásu, jiný jen houby, někdo zahušťuje smetanou, jinému stačí zelí a švestky. Záleží jen na vaší chuti. Třeba založíte novou rodinnou tradici.
do 1 hodiny
6 porcí

reklama

Postup

  1. Houby zalijte 150 ml horké vody a nechte je změknout.
  2. Cibuli oloupejte, překrojte napůl a nakrájejte na plátky. Klobásu nakrájejte na kolečka. Ve větším hrnci se silnějším dnem rozehřejte máslo nebo olej a cibuli pozvolna restujte asi 5 minut. Jakmile začne zlátnout, přisypte klobásu. Zvyšte teplotu a klobásu zprudka zarestujte. Na dně se budou tvořit připečeniny – během míchání je seškrabujte vařečkou, ať se nepřipálí. Asi po 1 minutě přihoďte vymačkané a nasekané houby (zbylou vodu nevylévejte!) a asi půl minuty je opékejte.
  3. Zasypte mletou paprikou, drceným kmínem, přidejte nové koření a pepř a krátce zarestujte. Ihned přidejte kysané zelí bez nálevu (pokud by bylo příliš kyselé, můžete jej i propláchnout), vše důkladně promíchejte a zalijte vodou z hub a vývarem. Přidejte bobkový list, lžičku soli a nechte pomalu probublávat na mírném stupni.
  4. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky a uvařte je zvlášť v osolené vodě doměkka. Pak je slijte je. 
  5. Zhruba po 20 minutách vaření polévky do ní přidejte sušené švestky. Větší kousky překrojte napůl nebo na čtvrtky. Vařte dalších 10–15 minut. Přidejte slité vařené brambory. 
  6. Ve smetaně rozmíchejte mouku a pomocí metličky nebo vidličky vyšlehejte dohladka. Jíšku přilijte přes jemné sítko do polévky, zamíchejte a nechte vařit dalších 10 minut.
  7. Osolte, pokud je polévka příliš kyselá, oslaďte ji trochou medu. Pokud by naopak polévce kyselost chyběla, přilijte trochu nálevu z kysaného zelí. Podávejte se lžičkou crème fraîche nebo zakysané smetany.
Vánoční zelňačka s houbami a sušenými švestkami podle Mamachef
Autor: Mamachef / Radost v kuchyni Vánoční zelňačka s houbami a sušenými švestkami podle Mamachef

reklama

Radost v kuchyni
Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu. 

Více na www.mamachef.cz