Martina Hladjuk / Mamachef

Vánoční zelňačka s houbami a sušenými švestkami podle Mamachef

Moje hodnocení
9x

Zelňačka nebo valašská kyselica patří k tradičním štědrovečerním pokrmům. Recepty se lokálně odlišují, někdo dává klobásu, jiný jen houby, někdo zahušťuje smetanou, jinému stačí zelí a švestky. Záleží jen na vaší chuti. Třeba založíte novou rodinnou tradici.

6 porcí
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Houby zalijte 150 ml horké vody a nechte je změknout.
  2. Cibuli oloupejte, překrojte napůl a nakrájejte na plátky. Klobásu nakrájejte na kolečka. Ve větším hrnci se silnějším dnem rozehřejte máslo nebo olej a cibuli pozvolna restujte asi 5 minut. Jakmile začne zlátnout, přisypte klobásu. Zvyšte teplotu a klobásu zprudka zarestujte. Na dně se budou tvořit připečeniny – během míchání je seškrabujte vařečkou, ať se nepřipálí. Asi po 1 minutě přihoďte vymačkané a nasekané houby (zbylou vodu nevylévejte!) a asi půl minuty je opékejte.
  3. Zasypte mletou paprikou, drceným kmínem, přidejte nové koření a pepř a krátce zarestujte. Ihned přidejte kysané zelí bez nálevu (pokud by bylo příliš kyselé, můžete jej i propláchnout), vše důkladně promíchejte a zalijte vodou z hub a vývarem. Přidejte bobkový list, lžičku soli a nechte pomalu probublávat na mírném stupni.
  4. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky a uvařte je zvlášť v osolené vodě doměkka. Pak je slijte je.
  5. Zhruba po 20 minutách vaření polévky do ní přidejte sušené švestky. Větší kousky překrojte napůl nebo na čtvrtky. Vařte dalších 10–15 minut. Přidejte slité vařené brambory.
  6. Ve smetaně rozmíchejte mouku a pomocí metličky nebo vidličky vyšlehejte dohladka. Jíšku přilijte přes jemné sítko do polévky, zamíchejte a nechte vařit dalších 10 minut.
  7. Osolte, pokud je polévka příliš kyselá, oslaďte ji trochou medu. Pokud by naopak polévce kyselost chyběla, přilijte trochu nálevu z kysaného zelí. Podávejte se lžičkou crème fraîche nebo zakysané smetany.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Martina Hladjuk / Mamachef


Přečtěte si také

Recepty