Suroviny
- sušené houby 1 větší hrst
- cibule (střední ) 2 ks
- klobása (kvalitní ) 2 ks
- přepuštěné máslo (nebo olej) 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1 plná lžíce
- drcený kmín 1 lžička
- nové koření 3 kuličky
- pepř celý (černý ) 5 kuliček
- bílé kysané zelí 400 g
- vývar (masový nebo zeleninový ) 1,2 litru
- bobkový list 3 ks
- brambory (velké ) 2 ks
- sušené švestky (nesířené a nedoslazované) 100 g
- smetana ke šlehání 150 ml
- hladká mouka 1 lžíce
- med (podle chuti)
- crème fraîche (nebo zakysaná smetana k podávání)
- sůl
Postup přípravy
- Houby zalijte 150 ml horké vody a nechte je změknout.
- Cibuli oloupejte, překrojte napůl a nakrájejte na plátky. Klobásu nakrájejte na kolečka. Ve větším hrnci se silnějším dnem rozehřejte máslo nebo olej a cibuli pozvolna restujte asi 5 minut. Jakmile začne zlátnout, přisypte klobásu. Zvyšte teplotu a klobásu zprudka zarestujte. Na dně se budou tvořit připečeniny – během míchání je seškrabujte vařečkou, ať se nepřipálí. Asi po 1 minutě přihoďte vymačkané a nasekané houby (zbylou vodu nevylévejte!) a asi půl minuty je opékejte.
- Zasypte mletou paprikou, drceným kmínem, přidejte nové koření a pepř a krátce zarestujte. Ihned přidejte kysané zelí bez nálevu (pokud by bylo příliš kyselé, můžete jej i propláchnout), vše důkladně promíchejte a zalijte vodou z hub a vývarem. Přidejte bobkový list, lžičku soli a nechte pomalu probublávat na mírném stupni.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky a uvařte je zvlášť v osolené vodě doměkka. Pak je slijte je.
- Zhruba po 20 minutách vaření polévky do ní přidejte sušené švestky. Větší kousky překrojte napůl nebo na čtvrtky. Vařte dalších 10–15 minut. Přidejte slité vařené brambory.
- Ve smetaně rozmíchejte mouku a pomocí metličky nebo vidličky vyšlehejte dohladka. Jíšku přilijte přes jemné sítko do polévky, zamíchejte a nechte vařit dalších 10 minut.
- Osolte, pokud je polévka příliš kyselá, oslaďte ji trochou medu. Pokud by naopak polévce kyselost chyběla, přilijte trochu nálevu z kysaného zelí. Podávejte se lžičkou crème fraîche nebo zakysané smetany.
Vánoční zelňačka s houbami a sušenými švestkami podle Mamachef 2 Zdroj: Mamachef / Radost v kuchyni