Vafle
- vejce 3 ks
- hladká mouka 200 g
- podmáslí (nebo acidofilní mléko) 180 g
- máslo (rozpuštěné ) 50 g
- cukr krupice 2 lžičky
- rostlinný olej
- sůl špetka
Pošírovaná vejce
- vejce 3 ks
- bílý vinný ocet
- avokádo 1 ks
Holandská omáčka
- žloutek 3 ks
- citron
- bílý vinný ocet
- přepuštěné máslo 250 g
- pažitka (čerstvá)
Postup přípravy
- Suroviny na vafle smíchejte tak, aby se vytvořilo husté těsto. Těsto nalévejte do olejem vymazaného vaflovače. Takto připravené vafle odložte stranou.
- Vodu s octem přiveďte těsně pod bod varu. Jemným mícháním vytvořte vodní vír, do kterého opatrně vlijte rozklepnuté vajíčko a postupně za neustálého jemného míchání pošírujte přibližně 2 minuty. Stejně postupujte i s dalšími vejci.
- Na holandskou omáčku v horké vodní lázni vyšlehejte žloutky do pěny, zastříkněte octem a pomalu přilévejte přepuštěné máslo (ghee), dokud nevytvoříte emulzi. Jakmile je hustá a drží pohromadě, dolaďte chuť a konzistenci citronem, solí a pepřem.
- Podávejte navrstvené. Na vafli položte plátek avokáda, na to přidejte pošírované vajíčko. Na závěr přelijte holandskou omáčkou a ozdobte čerstvou pažitkou.