Suroviny
- máslová dýně (oloupaná a nakrájená na centimetrové kostičky) 1/2 ks
- šalvěj 16 lístků
- olivový olej (na zakápnutí)
- chilli (sušené chilli vločky) 1/2 lžičky
- máslo 60 g
- citronová šťáva (čerstvě vymačkaná ) z 1/2 citronu
- těstoviny (sušené nebo 160 g čerstvých těstovin) 200 g
- dýňová semínka (pražená ) 2 lžíce
- kozí sýr (nadrolený ) 70 g
- strouhaný parmazán (k podávání) 2 vrchovaté lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Rozložte na pečicí plech s nepřilnavým povrchem kostky dýně a osm lístků šalvěje. Zakápněte je olivovým olejem a posypte sušenými chilli vločkami, osolte a opepřete. Pečte v předehřáté troubě 20–30 minut, dokud dýně nezměkne a nezačne karamelizovat a šalvěj nebude křupavá.
- Když je dýně dopečená, přiveďte k varu velký hrnec osolené vody na těstoviny.
- Mezitím na pánvi se silným dnem rozehřejte máslo, přidejte citronovou šťávu a zbylé lístky šalvěje. Když se máslo začne zbarvovat, stáhněte pánev z plotny. Přidejte na pánev pečenou dýni (ale ne křupavé lístky šalvěje), smíchejte, dochuťte solí a pepřem a odložte stranou.
- Když je osolená voda v hrnci vroucí, vhoďte do ní těstoviny a vařte je dle návodu na obalu.
- Těstoviny sceďte, ale nechte si hrnek vody. Nasypte horké těstoviny k dýni a máslu, přisypte dýňová semínka a přilijte trochu slité vody (cca 60 ml). S vervou míchejte na prudkém plameni, dokud pokrm nebude mít krémovou konzistenci a těstoviny nebudou obalené.
- Posypte nadrobeným kozím sýrem, křupavými lístky a štědrou porcí strouhaného parmazánu a čerstvě mletého pepře a ihned podávejte.
Těstoviny s pečenou dýní, křupavou šalvějí a kozím sýrem Zdroj: Tajemství těstovin