Těsto
- hladká mouka 250 g
- droždí (čerstvé ) 27 g
- cukr krupice 35 g
- vejce 3 ks
- máslo (změklé ) 200 g
- žloutek (na potření) 1 ks
- cukr (granulovaný cukr na posypání)
- sůl 9 g
Krém
- vanilkový lusk 1/4 ks
- plnotučné mléko 200 ml
- žloutek 3 ks (60 g)
- cukr krupice 43 g
- kukuřičný škrob 18 g
- máslo 15 g
- smetana ke šlehání (33%) 70 ml
- pomerančová kůra (strouhaná ) z 1/2 pomeranče
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Do mouky rozdrobte droždí a promíchejte s cukrem. Přidejte vejce a sůl a hněťte asi 15 minut buď ručně vařečkou, nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Rozkrájejte navrch máslo a propracovávejte ho dalších 10 minut, až je hladké a elastické. Zakryjte mísu s těstem utěrkou a nechte těsto na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout. Pak ho znovu prohněťte a uložte na 2 hodiny do lednice.
- Mezitím uvařte žloutkový krém. Vanilku podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka do mléka, přidejte lusk a zahřívejte k varu. Odstavte a nechte vanilku pár minut louhovat. Pak ho vyjměte. Žloutky, cukr a škrob promíchejte v míse, přilijte vanilkové mléko, znovu promíchejte, přelijte zpět do hrnce a zahřívejte k varu. Vařte 1 minutu, pak odstavte a vmíchejte máslo. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte zcela vychladnout. Uložte do lednice.
- Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 13 stejných bochánků (zhruba o váze 50 g). Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte zhruba 1½ hodiny kynout při pokojové teplotě, až zdvojnásobí svůj objem.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Bochánky potřete prošlehaným žloutkem, posypte granulovaným cukrem a pečte v předehřáté troubě asi 15 minut dozlatova. Vytáhněte a nechte zchladnout.
- Smetanu vyšlehejte na šlehačku a smíchejte se žloutkovým krémem a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Krém dejte do cukrářského sáčku se zubatou špičkou.
- Zchladlé koláče vodorovně prořízněte a naplňte krémem. Přiklopte a poprašte moučkovým cukrem.
Tarte tropézienne – koláče z Azurového pobřeží podle Ivety Fabešové Zdroj: Vše sladké
Vyzkoušejte také tradiční valšské frgále se čtyřmi druhy náplně podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE