Iveta Fabešová

Tarte tropézienne – koláče z Azurového pobřeží podle Ivety Fabešové

Moje hodnocení
22x

Kynuté koláče plněné krémem a sypané zapečeným cukrem trochu připomínají náš Pražský koláč. Zatímco jeho historie je neznámá, tzv. tarte tropézienne vymyslel polský cukrář Alexandre Micka a na francouzské Riviéře ho poprvé upekl v roce 1955 ve svém novém pekařství. Zmlsaní Francouzi si ho okamžitě zamilovali a není se čemu divit – nadýchané brioškové těsto s pomerančovým krémem je lahůdka, ať upečete každému jeho vlastní koláček nebo jeden velký koláč.

13 porcí
90 minut
francouzská

Těsto

Krém

Postup přípravy

  1. Do mouky rozdrobte droždí a promíchejte s cukrem. Přidejte vejce a sůl a hněťte asi 15 minut buď ručně vařečkou, nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Rozkrájejte navrch máslo a propracovávejte ho dalších 10 minut, až je hladké a elastické. Zakryjte mísu s těstem utěrkou a nechte těsto na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout. Pak ho znovu prohněťte a uložte na 2 hodiny do lednice.
  2. Mezitím uvařte žloutkový krém. Vanilku podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka do mléka, přidejte lusk a zahřívejte k varu. Odstavte a nechte vanilku pár minut louhovat. Pak ho vyjměte. Žloutky, cukr a škrob promíchejte v míse, přilijte vanilkové mléko, znovu promíchejte, přelijte zpět do hrnce a zahřívejte k varu. Vařte 1 minutu, pak odstavte a vmíchejte máslo. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte zcela vychladnout. Uložte do lednice.
  3. Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 13 stejných bochánků (zhruba o váze 50 g). Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte zhruba 1½ hodiny kynout při pokojové teplotě, až zdvojnásobí svůj objem.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Bochánky potřete prošlehaným žloutkem, posypte granulovaným cukrem a pečte v předehřáté troubě asi 15 minut dozlatova. Vytáhněte a nechte zchladnout.
  5. Smetanu vyšlehejte na šlehačku a smíchejte se žloutkovým krémem a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Krém dejte do cukrářského sáčku se zubatou špičkou.
  6. Zchladlé koláče vodorovně prořízněte a naplňte krémem. Přiklopte a poprašte moučkovým cukrem.

Vyzkoušejte také tradiční valšské frgále se čtyřmi druhy náplně podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Iveta Fabešová

Vše sladké Iveta Fabešová

Touha naučit Češky a Čechy oceňovat francouzské dezerty vedla Ivetu Fabešovou k účasti v pořadu Na nože. A i když tehdy nevyhrála, ujasnila si, že francouzská cukrařina ji naplňuje víc než developerské projekty a kancelář vyměnila za vlastní cukrárnu. Nakonec jich vybudovala celou síť a své zkušenosti, životní příběh a především vyzkoušené recepty sepsala do vizuálně okouzlující publikace Vše sladké. Podrobný postup a na gram přesně navážené suroviny vás dovedou k výsledku stejnému jako na fotce. Iveta představuje svoji kolekci sušenek, rolád, dezertů k odpolední kávě, cukrářských skvostů v podobě věnečků, ale i drobného mlsání pro děti a úchvatných dortů tak lákavě, že nebudete vědět, co si upéct dřív.

Vydalo nakladatelství Sevruga, www.pohlreichshop.cz


Přečtěte si také

Recepty