Martina Hladjuk

Sladkokyselé kuře s ananasem

Moje hodnocení
12x

Sweet & Sour je jedno z nejoblíbenějších jídel čínských restaurací, které můžete připravit jednoduše doma. Až vás možná překvapí, jak je to snadné. Základem je dokřupava osmažené kuře, které se koupe ve sladkokyselé omáčce s ananasem. Omáčku proto pořád ochutnávejte a dolaďujte její chuť víc dosladka nebo kysela nebo ostra tak, jak ji máte rádi.

2 porce
60 minut
asijská

Maso

Omáčka

  • červená paprika 1 ks
  • zelená paprika 1 ks
  • jarní cibulka 2 ks
  • česnek 2 stroužky
  • zázvor (čerstvý zázvor) 2cm kousek
  • třtinový cukr nebo med 3–4 lžičky
  • rajčatová passata nebo pyré 135 g
  • sójová omáčka 3 lžíce
  • ananasová šťáva (nálev z konzervy, popř. ananasový džus) 200 ml
  • jablečný nebo vinný ocet 1–2 lžičky
  • škrob 1 lžička
  • voda 100 ml
  • ananas (čerstvý, nebo z konzervy) 150 g
  • kvalitní rostlinný olej (slunečnicový) 1 lžíce
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • sezamová semínka podle chuti

Postup přípravy

  1. Maso očistěte, nakrájejte na kostky, osolte a opepřete.
  2. Ve střední míse vyšlehejte bílky na hustý sníh, přidejte mouku, škrob, sezamová semínka, 1 lžičku soli a metličkou promíchejte dohladka.
  3. Do pánve vlijte olej do výšky 1 cm a rozpalte ho. Kousky kuřecího masa obalujte v těstíčku a smažte je na středním stupni 5–8 minut dozlatova, přesný čas záleží na velikosti kousků. Osmažené kuře vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
  4. Papriky zbavte jádřince a nakrájejte na větší kousky, jarní cibulky nasekejte na 1cm špalíčky, česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  5. V pánvi wok nebo hlubší pánvi rozehřejte olej a krátce orestujte připravenou zeleninu. Vmíchejte 2 lžičky cukru nebo med a nechte ho zkaramelizovat. Zalijte rajčatovou passatou (nebo pyré) a zarestujte. Přidejte sójovou omáčku a ananasovou šťávu, promíchejte a nechte 5 minut probublávat, až zelenina změkne. Podle potřeby dochuťte jablečným octem nebo třtinovým cukrem.
  6. Škrob rozmíchejte ve vodě, vlijte do omáčky a promíchejte. Přidejte kousky ananasu, nechte 3–5 minut povařit do mírného zhoustnutí. Přisypte osmažené kuřecí kousky. Promíchejte a podávejte s jasmínovou rýží. Podle chuti posypte sezamovými semínky.

PRIMA TIP: Omáčku si můžete připravit i s kuřetem opečeným na grilu nebo na pánvi s kapkou oleje. Skvěle se k ní hodí také orestované krevety nebo kousky vepřové panenky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Martina Hladjuk

Martina Hladjuk

Jmenuji se Martina a jsem foodblogerka, fotografka a maminka žijící v Brně. Gastronomii miluji od malička a svoji vášeň nyní sdílím prostřednictvím svého blogu Mamachef. Název spojuje mé dvě já - tedy mě jako mámu a pak jako kuchařku / foodblogerku.

Nejvíce mě baví tvořit lehce netradiční recepty nebo do receptů tradičních přidat alespoň kapku vlastní inovace. Stejně jako na blogu, tak v mojí knize MAMACHEF Radost v kuchyni, najdete podrobně popsané recepty inspirované kuchyní celého světa.


Přečtěte si také

Recepty