Najděte si recept
Na co máte chuť?

Sladkokyselé kuře s ananasem
Sweet & Sour je jedno z nejoblíbenějších jídel čínských restaurací, které můžete připravit jednoduše doma. Až vás možná překvapí, jak je to snadné. Základem je dokřupava osmažené kuře, které se koupe ve sladkokyselé omáčce s ananasem. Omáčku proto pořád ochutnávejte a dolaďujte její chuť víc dosladka nebo kysela nebo ostra tak, jak ji máte rádi.
do 1 hodiny
2–4 porce
Suroviny (2–4 porce)
Maso:
- kuřecí prsa 500 g
- bílky 4 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- sezamová semínka 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- řepkový olej na smažení
Omáčka:
- červená paprika 1 ks
- zelená paprika 1 ks
- jarní cibulka 2 ks
- česnek 2 stroužky
- čerstvý zázvor 2cm kousek
- třtinový cukr nebo med 3–4 lžičky
- rajčatová passata nebo pyré 135 g
- sójová omáčka 3 lžíce
- ananasová šťáva (nálev z konzervy, popř. ananasový džus) 200 ml
- jablečný nebo vinný ocet 1–2 lžičky
- škrob 1 lžička
- voda 100 ml
- ananas (čerstvý, nebo z konzervy) 150 g
- kvalitní rostlinný olej (slunečnicový) 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- sezamová semínka podle chuti
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Maso očistěte, nakrájejte na kostky, osolte a opepřete.
- Ve střední míse vyšlehejte bílky na hustý sníh, přidejte mouku, škrob, sezamová semínka, 1 lžičku soli a metličkou promíchejte dohladka.
- Do pánve vlijte olej do výšky 1 cm a rozpalte ho. Kousky kuřecího masa obalujte v těstíčku a smažte je na středním stupni 5–8 minut dozlatova, přesný čas záleží na velikosti kousků. Osmažené kuře vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
- Papriky zbavte jádřince a nakrájejte na větší kousky, jarní cibulky nasekejte na 1cm špalíčky, česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V pánvi wok nebo hlubší pánvi rozehřejte olej a krátce orestujte připravenou zeleninu. Vmíchejte 2 lžičky cukru nebo med a nechte ho zkaramelizovat. Zalijte rajčatovou passatou (nebo pyré) a zarestujte. Přidejte sójovou omáčku a ananasovou šťávu, promíchejte a nechte 5 minut probublávat, až zelenina změkne. Podle potřeby dochuťte jablečným octem nebo třtinovým cukrem.
- Škrob rozmíchejte ve vodě, vlijte do omáčky a promíchejte. Přidejte kousky ananasu, nechte 3–5 minut povařit do mírného zhoustnutí. Přisypte osmažené kuřecí kousky. Promíchejte a podávejte s jasmínovou rýží. Podle chuti posypte sezamovými semínky.
PRIMA TIP: Omáčku si můžete připravit i s kuřetem opečeným na grilu nebo na pánvi s kapkou oleje. Skvěle se k ní hodí také orestované krevety nebo kousky vepřové panenky.
Radost v kuchyni
Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.
Více na www.mamachef.cz