Salát z hnědé rýže s pečenou zeleninou, fetou a kešu ořechy

Moje hodnocení
7x

Saláty s pečenou zeleninou jsou velmi vděčné, pečením získá zelenina výraznější chuť, která je ještě podpořená použitým kořením. Vyzkoušejte verzi s hnědou rýží, která má příjemnou oříškovou chuť a krásně zasytí. Blízkovýchodní styl podpoří použití sýru feta, brusinek a ořechů. Ideální salát ke grilovačce, ale je skvělý i jako samostatná večeře. A zbytek můžete vzít v krabičce třeba do práce nebo na výlet.

6 porcí
60 minut
arabská

Suroviny

  • hnědá rýže (např. SOS) 250 g
  • menší květák 1/2 ks
  • mrkev 4 ks
  • velká červená cibule 1 ks
  • olivový olej 4 lžíce
  • mletý římský kmín 1 lžička
  • mletý koriandr 1 lžička
  • kurkuma 1 lžička
  • uzená paprika 1 lžička
  • sůl 1,5 lžičky

Dresink

Navíc

  • opražené kešu ořechy 100 g
  • sušené brusinky 60 g
  • směs salátových lístků 50 g
  • feta 100 g

Postup přípravy

  1. Rýži důkladně propláchněte a uvařte doměkka podle návodu na obalu, poté ji načechrejte vidličkou a nechte zatím stranou.
  2. Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Na plech s pečicím papírem dejte květák rozdělený na růžičky, mrkve nakrájené na šikmá půlkolečka a červenou cibuli na klínky. Smíchejte olivový olej se vším kořením. Směs promíchejte se zeleninou na plechu a pečte 25 minut.
  3. Připravte dresink: Smíchejte olivový olej, jablečný ocet, citronovou šťávu, med, sůl a pepř.
  4. Do velké mísy dejte uvařenou rýži, opražené kešu ořechy, sušené brusinky, salátové lístky a navrch nadrobte fetu. Lehce promíchejte s dresinkem a nakonec přidejte pečenou zeleninu.

PRIMA TIP: Zeleninu můžete obměňovat podle sezony – hodí se také lilek, batáty, cuketa, dýně, fenykl nebo hlíva. Stejně tak lze místo kešu ořechů použít mandle, lískáče nebo pistácie.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty