Suroviny
- hnědá rýže (např. SOS) 250 g
- květák (menší ) 1/2 ks
- mrkev 4 ks
- červená cibule (velká ) 1 ks
- olivový olej 4 lžíce
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- kurkuma 1 lžička
- uzená paprika 1 lžička
- sůl 1,5 lžičky
Dresink
- olivový olej 4 lžíce
- jablečný ocet 2 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- med 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Navíc
- kešu (opražené ) 100 g
- brusinky (sušené ) 60 g
- směs listových salátů 50 g
- feta 100 g
Postup přípravy
- Rýži důkladně propláchněte a uvařte doměkka podle návodu na obalu, poté ji načechrejte vidličkou a nechte zatím stranou.
- Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Na plech s pečicím papírem dejte květák rozdělený na růžičky, mrkve nakrájené na šikmá půlkolečka a červenou cibuli na klínky. Smíchejte olivový olej se vším kořením. Směs promíchejte se zeleninou na plechu a pečte 25 minut.
- Připravte dresink: Smíchejte olivový olej, jablečný ocet, citronovou šťávu, med, sůl a pepř.
- Do velké mísy dejte uvařenou rýži, opražené kešu ořechy, sušené brusinky, salátové lístky a navrch nadrobte fetu. Lehce promíchejte s dresinkem a nakonec přidejte pečenou zeleninu.
PRIMA TIP: Zeleninu můžete obměňovat podle sezony – hodí se také lilek, batáty, cuketa, dýně, fenykl nebo hlíva. Stejně tak lze místo kešu ořechů použít mandle, lískáče nebo pistácie.
Salát z hnědé rýže s pečenou zeleninou, fetou a kešu ořechy 2 Zdroj: Klára Michalová