Suroviny
Postup
Bešamel
Na plotýnce rozehřejeme olej v hrnci, postupně přimícháváme mouku, mícháme, dokud nevznikne těsto. Přidáme špetku soli.
Jakmile se začne směs připalovat, přilijeme trochu vody a vaříme, dokud nezačne vřít a houstnout. Poté stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout a ztuhnout.
Špenátová směs
Na pánvi osmahneme cibuli dozlatova, přidáme česnek a špenát.
Povaříme cca 15 minut, osolíme a opepříme. K vychladlému bešamelu přidáme vodu, aby se rozředil.
Vrstvení
Zapékací misku vymažeme olejem. Začneme vrstvou bešamelu, na ni položíme těstoviny. Poté střídáme vrstvy: těstoviny – bešamel – špenát. Takto uděláme 3–4 vrstvy.
Na poslední vrstvu položíme těstoviny, vynecháme špenát, potřeme bešamelem a posypeme sýrem. Pečeme v troubě na 180 °C po dobu 45–50 minut.
Autor receptu: Ondřej Solnička