Suroviny
- hladká mouka 125 g
- kakao (holandské ) 10 g
- máslo (změklé ) 60 g
- cukr krupice 120 g
- vejce (velké) 1 ks
- podmáslí 120 ml
- potravinářské barvivo (červené gelové ) 3/4 lžíce
- bílý vinný ocet 1 lžička
- jedlá soda 1 lžička
- sůl 1/4 lžičky
Cream cheese frosting
- krémový sýr (např. Philadelphia) 250 g
- máslo 125 g
- moučkový cukr (jemný,dle chuti)
- vanilkový extrakt (přírodní ) 5 kapek
Postup přípravy
- Troubu zapněte na 180 °C. Máslo pokojové teploty šlehejte asi 7 minut samotné (v robotu nebo ručním šlehačem) a poté do něj po několika dávkách přisypte cukr.
- Po každé dávce nechte pauzu asi 3 minuty, aby se cukr hezky spojil s máslem. Poté zašlehejte vejce.
- Mezitím, co se šlehá máslová směs, smíchejte mouku, kakao a sůl v misce a prosejte do jiné nádoby.
- Do druhé nádoby si připravte podmáslí a zamíchejte do něj červenou barvu. Pokud používáte stolní robot, nasaďte K-metlu a zapněte na nejnižší otáčky.
- Pokud ne, ruční šlehač už nebudete potřebovat, zbytek zašlehejte vařečkou.
- Do máslové směsi na střídačku po částech přidávejte suchou směs a obarvené podmáslí.
- Nakonec smíchejte ocet s jedlou sodou a přidejte do těsta. Měla by vzniknout krásná, sametová směs.
- Plech na muffiny vyložte košíčky a každý naplňte do tří čtvrtin. Dejte péct na 15–20 minut.
- Zda jsou upečené zkontrolujte čistou špejlí. Cupcakes vytáhněte z trouby a až to půjde, vyndejte je z formy a nechte vychladnout na mřížce. Poté je ozdobte krémem.
Cream cheese frosting
- Nejdříve šlehejte samotné máslo, dokud nezesvětlá a nebude krásně krémové. Trvá to asi 7–10 minut. Poté po větších částech přidávejte sýr, vanilkový extrakt a cukr.
- Zvolte si libovolné zdobítko a nasaďte ho na zdobicí sáček.
- Ten naplňte krémem a cupcakes ozdobte. Pokud je sezona a máte jahody či maliny, neváhejte a přidejte i kousek ovoce na dozdobení.
TIP: Extra jemnou moučku (i přírodní vanilkový extrakt) kupuji v M&S, ale podobnou, i když ne tak jemnou, prodávají v supermarketech v bílé krabičce pod značkou Diamant. Do krémů obecně doporučuji používat tento typ cukru, vyhnete se totiž nepříjemnému „vrzání“ standardního moučkového cukru, který není tak jemný na to, aby se v krému plně rozpustil.