Suroviny
- špaldová mouka (typ 630) 125 g
- hladká mouka 125 g
- cukr krupice 100 g
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- máslo (lehce povolené) 120 g
- prášek do pečiva 2 lžičky (10 g)
- máslo (na vymazání formy)
- mouka (trocha na podsypání)
- sůl špetka
Náplň
- rebarbora (očištěná, nakrájená na větší kostky) 500 g
- maliny (čerstvé ) 150 g
- bramborový škrob 1 lžíce
- cukr krupice 100 g
Na posypku/drobenku
- máslo 50 g
- polohrubá mouka 60 g
- mandlová mouka 30 g
- vanilkový cukr (domácí ) 1 plná lžíce
- mandlové plátky malá hrst
Článek
7 skvělých receptů z rebarbory
Rebarbora nebo-li reveň je vytrvalá bylina se zelenými až červenými řapíky, které jsou po zimě vítaným zdrojem vitaminů a především svěží chutě.
Postup přípravy
- Oba druhy mouky smíchejte společně s práškem do pečiva a solí.
- Přidejte máslo, vejce, žloutek, cukr a vypracujte hladké těsto, které nechte 30 minut odpočinout v lednici (zabalené v potravinové fólii nebo v sáčku).
- Mezitím v míse promíchejte nakrájenou rebarboru s cukrem a škrobem. Nakonec opatrně vmíchejte maliny.
- Všechny ingredience určené na posypku/drobenku (mimo plátků mandliček) spojte ručně v míse a vypracujte drobenku, nakonec k ní přidejte mandličky.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C.
- Odpočaté těsto rozválejte na lehce posypané ploše a vyložte jím formu, kterou vymažte kouskem másla.
- Těsto propíchejte vidličkou a rozprostřete na něj rebarborovou směs. Zasypte drobenkou a pečte 45–50 minut.