Suroviny
- hovězí kližka 1 kg
- hladká mouka 2 lžíce
- pancetta 150 g
- olivový olej 2 lžíce
- šalotka 1 ks
- cibule 2 ks
- česnek 1 stroužek
- brandy 75 ml
- červené víno (burgundské ) 750 ml
- hovězí vývar 500 ml
- bouquet garni 1 ks
- nakládané cibulky (baby ) 110 g
- žampiony (malé ) 200 g
- máslo 1 lžíce
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na 5cm kostky a obalte je v mouce promíchané se solí a pepřem. Přebytečnou mouku oklepejte.
- Pancettu nakrájejte na kousky 1 x 2 cm, šalotku a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno nebo na plátky, česnek oloupejte.
- Velký hrnec nebo kastrol rozehřejte na středním stupni, přidejte polovinu olivového oleje a pancettu a opékejte ji 1–2 minuty dozlatova. Vsypte maso a opékejte ho ze všech stran dohněda. Přidejte šalotku, cibuli a prolisovaný česnek a restujte doměkka. Podlijte brandy a hrncem opatrně potřeste – brandy vzplane. Jakmile plamen zhasne, přilijte víno a vývar a zahřívejte k varu. Vložte bouquet garni, přiklopte pokličkou, ztlumte teplotu a duste maso doměkka, zhruba 2 hodiny.
- Cibulky oloupejte, ale ponechte vcelku, žampiony očistěte. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibulky a opečte je dozlatova. Přidejte žampiony, krátce orestujte a vsypte k masu. Duste 20 minut, podle chuti osolte a opepřete.
PRIMA TIP: Bouquet garni se říká svázané kytičce bylinek, které provoní omáčku. Na hovězí po burgundsku použijte 2 bobkové listy, 2 snítky tymiánu a 2 snítky hladkolisté petržele.