James Martin

Poklady francouzské kuchyně: Boeuf bourguignon

Moje hodnocení
0x

Stálice francouzské kuchyně nemůže ve výčtu klasických pokrmů chybět. Jídlo z jednoho hrnce, jehož příprava zabere pár hodin a vyžaduje dobré červené víno, si přímo žádá účast většího počtu strávníků. Ať každý přinese láhev a můžete servírování spojit s degustací vín. Maso začněte dusit ještě před příchodem hostů, aby se téměř samo rozpadalo, potřebuje nejméně 2hodinovou lázeň v omáčce. 

6 porcí
120 minut
francouzská

Suroviny

  • hovězí kližka 1 kg
  • hladká mouka 2 lžíce
  • pancetta 150 g
  • olivový olej 2 lžíce
  • šalotka 1 ks
  • cibule 2 ks
  • česnek 1 stroužek
  • brandy 75 ml
  • červené burgundské víno 750 ml
  • hovězí vývar 500 ml
  • bouquet garni 1 ks
  • baby cibulky 110 g
  • malé žampiony 200 g
  • máslo 1 lžíce
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na 5cm kostky a obalte je v mouce promíchané se solí a pepřem. Přebytečnou mouku oklepejte.
  2. Pancettu nakrájejte na kousky 1 x 2 cm, šalotku a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno nebo na plátky, česnek oloupejte.
  3. Velký hrnec nebo kastrol rozehřejte na středním stupni, přidejte polovinu olivového oleje a pancettu a opékejte ji 1–2 minuty dozlatova. Vsypte maso a opékejte ho ze všech stran dohněda. Přidejte šalotku, cibuli a prolisovaný česnek a restujte doměkka. Podlijte brandy a hrncem opatrně potřeste – brandy vzplane. Jakmile plamen zhasne, přilijte víno a vývar a zahřívejte k varu. Vložte bouquet garni, přiklopte pokličkou, ztlumte teplotu a duste maso doměkka, zhruba 2 hodiny.
  4. Cibulky oloupejte, ale ponechte vcelku, žampiony očistěte. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibulky a opečte je dozlatova. Přidejte žampiony, krátce orestujte a vsypte k masu. Duste 20 minut, podle chuti osolte a opepřete.

PRIMA TIP: Bouquet garni se říká svázané kytičce bylinek, které provoní omáčku. Na hovězí po burgundsku použijte 2 bobkové listy, 2 snítky tymiánu a 2 snítky hladkolisté petržele.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

James Martin

Slovart James Martin

Šéfkuchaře a milovníka cestování Jamese Martina možná znáte z jeho televizního pořadu, ve kterém objevuje krásné kouty a lokální dobroty, z kterých vaří originální jídla. Svou roadmovie po Velké Británii vtěsnal do knihy, takže se s ním vydejte na zajímavá místa, do špičkových restaurací, za místními farmáři a na barevné trhy, navštivte britské šéfkuchaře a jeho přátel… Zkrátka vše, co stojí v Anglii za ochutnání. James Martin v knize představuje 80 receptů často z důvěrně známých surovin. Možná že s Brity máme společné víc než jen hrdinné piloty z druhé světové války. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty