návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Poklady francouzské kuchyně: Boeuf bourguignon

Hodnoceno: 0x
6 porcí
nad 2 hodiny
Poklady francouzské kuchyně: Boeuf bourguignon
Autor: Francouzské dobrodružství Jamese Martina Poklady francouzské kuchyně: Boeuf bourguignon
Stálice francouzské kuchyně nemůže ve výčtu klasických pokrmů chybět. Jídlo z jednoho hrnce, jehož příprava zabere pár hodin a vyžaduje dobré červené víno, si přímo žádá účast většího počtu strávníků. Ať každý přinese láhev a můžete servírování spojit s degustací vín. Maso začněte dusit ještě před příchodem hostů, aby se téměř samo rozpadalo, potřebuje nejméně 2hodinovou lázeň v omáčce. 

Postup

  1. Maso nakrájejte na 5cm kostky a obalte je v mouce promíchané se solí a pepřem. Přebytečnou mouku oklepejte. 
  2. Pancettu nakrájejte na kousky 1 x 2 cm, šalotku a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno nebo na plátky, česnek oloupejte. 
  3. Velký hrnec nebo kastrol rozehřejte na středním stupni, přidejte polovinu olivového oleje a pancettu a opékejte ji 1–2 minuty dozlatova. Vsypte maso a opékejte ho ze všech stran dohněda. Přidejte šalotku, cibuli a prolisovaný česnek a restujte doměkka. Podlijte brandy a hrncem opatrně potřeste – brandy vzplane. Jakmile plamen zhasne, přilijte víno a vývar a zahřívejte k varu. Vložte bouquet garni, přiklopte pokličkou, ztlumte teplotu a duste maso doměkka, zhruba 2 hodiny. 
  4. Cibulky oloupejte, ale ponechte vcelku, žampiony očistěte. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibulky a opečte je dozlatova. Přidejte žampiony, krátce orestujte a vsypte k masu. Duste 20 minut, podle chuti osolte a opepřete. 

PRIMA TIP: Bouquet garni se říká svázané kytičce bylinek, které provoní omáčku. Na hovězí po burgundsku použijte 2 bobkové listy, 2 snítky tymiánu a 2 snítky hladkolisté petržele. 

Poklady francouzské kuchyně: Boeuf bourguignon
Autor: Francouzské dobrodružství Jamese Martina Poklady francouzské kuchyně: Boeuf bourguignon

Francouzské dobrodružství Jamese Martina
James Martin

80 klasických francouzských receptů 

Vydejte se s kuchařem Jamesem Martinem, kterého možná znáte z TV Paprika, na cestu po Francii v klasickém Citroënu 2 a prožijte s ním úžasná kulinární dobrodružství.

Na cestě křížem krážem zemí ochutnává nejlepší jídla, nakupuje na trzích a vaří – zahřejte se jeho poctivou cibulačkou se sýrovými krutony, pochutnejte si na rillettes z kachního masa s fíkovým a broskvovým čatní, připravte si pstruha s mandlemi a fazolkami, zařaďte do svého repertoáru klasické hovězí po burgundsku nebo králíka v hořčičné omáčce, naučte se správně udělat brambory gratin dauphinois či salade niçoise s grilovaným tuňákem. A čím zakončit jídlo lépe než koláčem tarte Tatin s hruškami a rozmarýnem nebo mraženým ostružinovým suflé…

Vydalo nakladatelství Slovart.

Související témata: Hlavní jídla , Francouzské kuchyně