Můžete je dát na smažené bramborové placky, přidat k pečenému kachnímu prsu, naplnit povidly rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó… Možností je neskutečně mnoho, ale základem jsou poctivá povidla. Vyzkoušejte je podle následujícího receptu.
Předehřejte troubu na 180 °C. Omyjte a vypeckujte švestky, přendejte je na plechy. Rozložte je tam rovnoměrně.
Posypte cukrem, stačí troška, pokud jsou sladké. Přidejte skořice a badyán.
Vložte plechy do trouby a pečte (zeshora i zezdola) švestky do změknutí, asi hodinu. Brzy vypustí šťávu a začnou s cukrem karamelizovat. Vyndejte plechy, vyhoďte skořici a badyán.
Postupně přidávejte upečené švestky i se šťávou do nádoby od ponorného mixéru. Mixujte, nemusíte úplně dohladka, naopak je lepší, když to má strukturu.
Vmíchejte kyselinu citronovou a nakonec podle chuti můžete povidla dosladit medem.
Zavařovací sklenice i víčka vypláchněte horkou vodou a nechte okapat. Někdo používá i alkohol typu vodka na vypláchnutí. Víčka osušte. Sklenice naplňte až nahoru povidly, zavřete víčky a otočte dnem vzhůru.
Já je pak ještě zavařuju v myčce na nejvyšší program, uchovávám je pěkně v chladu, suchu a temnotě spižírny. Povidla, která otevřete, buď hned snězte, nebo je dejte do ledničky, i tady platí pravidlo zkonzumovat je do 48 hodin.