návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Nejlepší recept na segedínský guláš s karlovarským knedlíkem

Hodnoceno: 11x
4 porce
nad 2 hodiny
Nejlepší recept na segedínský guláš s karlovarským knedlíkem
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Nejlepší recept na segedínský guláš s karlovarským knedlíkem
Segedínský guláš se zelím je gulášová specialita, která k nám přišla z Maďarska, konkrétně z oblasti Sedmihradska, kde se tradičně pěstovaly brambory, kukuřice a zelí. A právě kysané zelí je základem tohoto guláše, dodává mu příjemnou pikantnost a zároveň napomáhá trávení masa. Používejte výhradně kysané zelí, se sterilovaným nedosáhnete kýženého výsledku. Neprošlo totiž procesem fermentace, který zelí dodává typickou chuť i cenné látky.

Postup

  1. Maso vytáhněte z lednice a vybalte alespoň 2 hodiny před vařením. Kysané zelí sceďte a vymačkejte z něj šťávu, uchovejte ji k případnému dochucení guláše. 
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Maso nakrájejte na středně velké kostky. V hrnci rozehřejte máslo s 1 lžící sádla a opečte na něm postupně maso ze všech stran dozlatova. Osolte a opepřete. Nemusíte ho příliš míchat, počkejte, až se opeče, odlepí ode dna a pak ho zamíchejte. Opečené maso vyjměte. 
  3. Do hrnce přidejte zbylé sádlo a jakmile se rozehřeje, orestujte na něm cibuli při střední až vyšší teplotě dozlatova. Cibule zkaramelizuje a dobře dochutí guláš. Vmíchejte kmín a papriku a opékejte 30 vteřin, až paprika zčervená a zavoní, ale nepřipálí se – zhořkla by. Zasypte moukou, restujte dalších 30 vteřin, zalijte studeným vývarem a přidejte maso a bobkový list, pořádně promíchejte, přiklopte a duste při nižší teplotě doměkka, asi 1–1½ hodiny. 
  4. Mezitím připravte knedlíky. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, máslo rozehřejte.
  5. Pečivo nakrájejte na stejně velké kostky. Pokud používáte toustový chléb, nasucho ho opražte na pánvi, postačí 3 minuty. Petrželku nasekejte najemno. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky osolte, přidejte špetku muškátového oříšku a metličkou asi 1 minutu šlehejte do krémové konzistence. Pečivo zalijte mlékem, promíchejte s petrželkou a nechte ho pár minut nasáknout mléko. Do směsi přidejte žloutky, máslo a znovu promíchejte. Nakonec přidejte vyšlehaný sníh a už jen lehce pomocí stěrky hmotu podebírejte, aby se smíchala s bílky. 
  6. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu. Na pracovní plochu natáhněte potravinářskou fólii. Doprostřed naneste čtvrtinu těsta a vytvarujte ho do pomyslného válečku, aby se hmota dobře balila. Fólii ustřihněte a přeložte přes knedlík. Nyní chyťte okraje fólie těsně u knedlíku a začněte válet tvar válečku. Tím, že budete držet fólii těsně u knedlíku a budete válet jen jedním směrem, knedlík ve fólii pevně utáhnete. Stejně postupujte i u zbylého těsta. Knedlíky ve fólii vkládejte do vroucí vody a vařte je 15 minut, otočte je a vařte dalších 15 minut. 
  7. Mezitím dokončete guláš. K měkkému masu přidejte zelí a duste dalších 20 minut. Pravidelně míchejte, ať se omáčka nepřipálí. Přilijte smetanu a krátce prohřejte. Podle chuti osolte či přilijte kyselý nálev ze zelí. 
  8. Hotové knedlíky vyjměte, nechte 5 minut zchladnout, opatrně je rozbalte a nakrájejte na silnější plátky. Vyskládejte je na talíře a přelijte omáčkou. Přidejte 1 lžičku zakysané smetany a ozdobte petrželkou. 

PRIMA TIP: Tuhý sníh vyšleháte z bílků se špetkou soli. Dejte je do čisté mísy, i malý zbytek mastnoty zkomplikuje výsledek. Začněte šlehat na nejnižší stupeň a opisujte šlehačem jen malé kružnice. Poté zvyšujte rychlost a zvětšujte kružnice a šlehejte, dokud nebude sníh hezky pevný. Zároveň si dejte pozor, abyste sníh nepřešlehali a nevysušili ho. Neměly by se v něm objevit velké bubliny. Tuhý sníh poznáte tak, že je hustý a pevný a když mísu obrátíte dnem vzhůru, zůstane v ní. 

Nejlepší recept na segedínský guláš s karlovarským knedlíkem
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Nejlepší recept na segedínský guláš s karlovarským knedlíkem

Cat & Cook 2
Ivana Jindřichová

Druhá kuchařka známé blogerky Cat & Cook volně navazuje na první díl a představuje nové recepty i novou kočku – Miňonku, která v kuchyni Ivany Jindřichové zaujala místo po nemocné Mindě. Barevné fotky s čtyřnohou fešandou, záplava květin a lahodná jídla, které zvládnete podle podrobného popisu uvařit hned napoprvé, zůstávají jako poznávací znamení. Ivana se opět vydala i do světa a kromě oblíbených českých pokrmů si můžete uvařit i klasické recepty mezinárodní kuchyně. Stěžejní linku tvoří roadtrip po Itálii, ale nakouknete i na další kontinenty. 
Kuchařku koupíte pouze přes eshop https://shop.catandcook.cz/