Zelený mechový dort v cukrfree verzi

Moje hodnocení
22x

Krásně zelený, jako kdyby patřil přímo do přírody. Mechový dort je populární sladkostí, kterou si musíte zkrátka připravit. Hodí se do něj čokoládový nebo šlehačkový krém, záleží, kolik času na jeho přípravu máte. V obou případech bude velmi efektní. Zkuste nový recept od Janiny Cukrfree.

8 porcí
120 minut

Suroviny

Čokoládový krém: příprava 3 hodiny předem

Šlehačkový krém: 2. varianta

Dokončení

  • ovoce (na ozdobu,jahody, maliny, borůvky, ostružiny) 500 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 175 °C. Špenát nechte rozmrznout, poté pomocí sítka nebo plátýnka vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu. Je opravdu potřeba dát si s vymačkáním práci, jinak bude těsto příliš vlhké.
  2. Do mixéru vložte špenát, kokosové mléko a vejce a mixujte, dokud se nevytvoří hladký špenátový krém.
  3. V míse smíchejte mandlovou a kokosovou mouku, kypřicí prášek a sodu. Poté do mísy vlijte špenátovou směs a vanilkový extrakt a promíchejte.
  4. Na závěr vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a opatrně přimíchejte do těsta. To poté přendejte do formy o průměru 22 cm a vložte do trouby.
  5. Pečte 45–55 minut. Propečenost kontrolujte špejlí.
  6. Hotový korpus vyndejte z trouby a nechte na mřížce vychladnout. Poté jej pomocí lžíce vydlabejte tak, aby korpus zůstal cca 1 cm vysoký.
  7. Na závěr korpus zarovnejte nožem a seřízněte okraje, aby byl dort celý zelený. Vydlabaný korpus vložte do misky a použijte později na zasypání krému.

Na čokoládový krém:

  1. Do menšího hrnce vlijte smetanu, přidejte máslo, promíchejte a na středním plameni zahřívejte, dokud nepřivedete směs k varu.
  2. Poté směs ihned odstavte z plamene, přidejte na malé kousky nalámanou čokoládu, kterou nechte ve smetanové směsi rozpustit.
  3. Poté promíchejte tak, abyste vytvořili hladký čokoládový krém. Hotovou směs přelijte do misky, přikryjte fólií a vložte na 1 hodinu do lednice.
  4. Krém promíchejte a vložte na další 1,5 hodiny do lednice. Do větší mísy vložte mascarpone, přidejte vychlazený čokoládový krém a vanilkový extrakt a ručním šlehačem 2–3 minuty šlehejte.

Na šlehačkový krém:

  1. Smetanu vyšlehejte do tuhé šlehačky. V míse smíchejte mascarpone s vanilkou a šlehačku do směsi opatrně vmíchejte. Vložte do lednice.

Dokončení:

  1. Nakrájené ovoce vyskládejte na korpus, na něj přidejte vybraný krém, který vytvarujte do tvaru hroudy.
  2. Tu poté posypte rozdrobeným zbylým korpusem a pomocí rukou jej opatrně přimačkejte ke krému.
  3. Hotový dort vložte na hodinu do ledničky. Podávejte ozdobený ovocem a případně i jedlými květy.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cukrfree

Cukrfree Cukrfree

Janina Černá, známá foodblogerka a autorka dvou výtečných kuchařek, neměla cestu, jejímž cílem je zdravé stravování, způsob života a udržení si správné váhy a hezké postavy, lehkou.

Ta její vedla přes pubertální přesvědčení o vlastní nadváze až k poruše příjmu potravy, s níž bojovala několik let stejně jako s nejrůznějšími „zaručenými“ dietami, až k poznání, že pro ni je tím pravým směrem zbavení se závislosti na cukru.

Její vlastní blog CukrFree.cz, v jehož názvu se uchýlila k prvotnímu nápadu, vznikl jako vyjádření potřeby předat nabyté informace a zkušenosti i ostatním (a pozor, najdete tu opravdu dostatečné množství sladkostí, jako jsou brownies, cheesecake nebo různé dorty včetně obměn bez mléčných výrobků či v raw verzích). O tom, že s elánem a přesvědčením tvořený web zaplnil díru na trhu bezezbytku, svědčí nejen obrovské množství fanoušků ale i to, že kuchařky z něj vyšlé jsou velmi úspěšné.


Přečtěte si také

Recepty