Suroviny
- listový špenát (mražený ) 160 g (cca 50 g rozmraženého a zbaveného vody)
- kokosové mléko (z plechovky) 1/2 hrnku
- vejce 4 ks
- vanilkový extrakt
- mandlová mouka (jemná ) 300 g (lze i kešu mouku)
- kokosová mouka 30 g
- xylitol 2 lžíce (volitelné)
- jedlá soda 1 lžička
- bílek (našlehané ) 2 ks
Čokoládový krém: příprava 3 hodiny předem
- smetana ke šlehání 370 ml
- máslo 25 g
- čokoláda (vysokoprocentní ) 150 g
- vanilkový extrakt
- mascarpone 500 g
Šlehačkový krém: 2. varianta
- smetana ke šlehání (farmářská ) 500 ml
- mascarpone 250 g
- vanilkový extrakt
Dokončení
- ovoce (na ozdobu,jahody, maliny, borůvky, ostružiny) 500 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 175 °C. Špenát nechte rozmrznout, poté pomocí sítka nebo plátýnka vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu. Je opravdu potřeba dát si s vymačkáním práci, jinak bude těsto příliš vlhké.
- Do mixéru vložte špenát, kokosové mléko a vejce a mixujte, dokud se nevytvoří hladký špenátový krém.
- V míse smíchejte mandlovou a kokosovou mouku, kypřicí prášek a sodu. Poté do mísy vlijte špenátovou směs a vanilkový extrakt a promíchejte.
- Na závěr vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a opatrně přimíchejte do těsta. To poté přendejte do formy o průměru 22 cm a vložte do trouby.
- Pečte 45–55 minut. Propečenost kontrolujte špejlí.
- Hotový korpus vyndejte z trouby a nechte na mřížce vychladnout. Poté jej pomocí lžíce vydlabejte tak, aby korpus zůstal cca 1 cm vysoký.
- Na závěr korpus zarovnejte nožem a seřízněte okraje, aby byl dort celý zelený. Vydlabaný korpus vložte do misky a použijte později na zasypání krému.
Na čokoládový krém:
- Do menšího hrnce vlijte smetanu, přidejte máslo, promíchejte a na středním plameni zahřívejte, dokud nepřivedete směs k varu.
- Poté směs ihned odstavte z plamene, přidejte na malé kousky nalámanou čokoládu, kterou nechte ve smetanové směsi rozpustit.
- Poté promíchejte tak, abyste vytvořili hladký čokoládový krém. Hotovou směs přelijte do misky, přikryjte fólií a vložte na 1 hodinu do lednice.
- Krém promíchejte a vložte na další 1,5 hodiny do lednice. Do větší mísy vložte mascarpone, přidejte vychlazený čokoládový krém a vanilkový extrakt a ručním šlehačem 2–3 minuty šlehejte.
Na šlehačkový krém:
- Smetanu vyšlehejte do tuhé šlehačky. V míse smíchejte mascarpone s vanilkou a šlehačku do směsi opatrně vmíchejte. Vložte do lednice.
Dokončení:
- Nakrájené ovoce vyskládejte na korpus, na něj přidejte vybraný krém, který vytvarujte do tvaru hroudy.
- Tu poté posypte rozdrobeným zbylým korpusem a pomocí rukou jej opatrně přimačkejte ke krému.
- Hotový dort vložte na hodinu do ledničky. Podávejte ozdobený ovocem a případně i jedlými květy.