Polévka
- mangold 1 kg
- škrob (tapiokový škrob) 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- zeleninový vývar 1 litr
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- přepuštěné máslo (ghí) 1 vrchovatá lžíce
- muškátový oříšek (mletý) 1/4 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Dokončení
- vejce 6–8 ks
- zelený chřest 10 stonků
- zelenina (mikrozelenina) 1 hrst
- olivový olej 2 lžíce
Postup přípravy
- V hrnci uvařte vejce natvrdo, od bodu varu to trvá 8 minut. Pak je slijte, zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.
- Mangold ponořte na pár minut do studené vody a operte nečistoty. Jemně propláchněte a lehce osušte. Listy odkrojte od stonků.
- Do velkého hrnce nasypte stonky a duste je na středním stupni 5 minut. Přisypte listy a duste další 2 minuty. Mangold i se stonky vyklopte do cedníku a přelijte studenou vodou, aby zůstal sytě zelený. Přesuňte ho do mixéru na smoothie, přidejte škrob a 2 špetky soli, oloupaný a nasekaný česnek, studený vývar a citronovou šťávu. Rozmixujte dohladka, pokud tento mixér nemáte, můžete použít i tyčový.
- Hladký krém přelijte zpět do hrnce a na mírném stupni ho zahřívejte, díky škrobu polévka zhoustne. V jiném hrnci uvařte jemně osolenou vodu. Chřest očistěte, oloupejte a povařte 2 minuty ve vroucí vodě. Vyjměte ho a nechte okapat.
- Přidejte do polévky ghí a muškátový oříšek. Promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte s vařeným vejcem, chřestem a mikrozeleninou. Lehce ji zakápněte olivovým olejem.
PRIMA TIP: Tapiokový škrob pochází z hlízy manioku, kterému se říká také kasava, yuka nebo tapioka. Je přirozeně bezlepkový a pojí suroviny, používá se na zahuštění, do omáček, slaných i sladkých těst, která nakypří, i na obalení. Potřebuje projít tepelnou úpravou, ale stačí mu nízké teploty a lze ho zmrazit.