Michaela Luňáčková

Mangoldová polévka s chřestem, vejcem a mikrozeleninou

Moje hodnocení
3x

V naší krajině je mangold stále trochu opomíjená zelenina, kterou zastiňuje špenát. Ale dejte mu šanci, jeho tužší listy přímo volají po uvaření v polévce nebo zarestování do omáčky na těstoviny či jako příloha. V této polévce zvýrazňuje zemitou chuť chřestu. Mikrozelenina neslouží pouze jako ozdoba, ale jako koncentrovaná dávka vitaminů.

4 porce
30 minut

Polévka

  • mangold 1 kg
  • tapiokový škrob 1 lžíce
  • česnek 1 stroužek
  • zeleninový vývar 1 litr
  • šťáva z 1/2 citronu
  • přepuštěné máslo ghí 1 vrchovatá lžíce
  • mletý muškátový oříšek 1/4 lžičky
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Dokončení

Postup přípravy

  1. V hrnci uvařte vejce natvrdo, od bodu varu to trvá 8 minut. Pak je slijte, zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.
  2. Mangold ponořte na pár minut do studené vody a operte nečistoty. Jemně propláchněte a lehce osušte. Listy odkrojte od stonků.
  3. Do velkého hrnce nasypte stonky a duste je na středním stupni 5 minut. Přisypte listy a duste další 2 minuty. Mangold i se stonky vyklopte do cedníku a přelijte studenou vodou, aby zůstal sytě zelený. Přesuňte ho do mixéru na smoothie, přidejte škrob a 2 špetky soli, oloupaný a nasekaný česnek, studený vývar a citronovou šťávu. Rozmixujte dohladka, pokud tento mixér nemáte, můžete použít i tyčový.
  4. Hladký krém přelijte zpět do hrnce a na mírném stupni ho zahřívejte, díky škrobu polévka zhoustne. V jiném hrnci uvařte jemně osolenou vodu. Chřest očistěte, oloupejte a povařte 2 minuty ve vroucí vodě. Vyjměte ho a nechte okapat.
  5. Přidejte do polévky ghí a muškátový oříšek. Promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte s vařeným vejcem, chřestem a mikrozeleninou. Lehce ji zakápněte olivovým olejem.

PRIMA TIP: Tapiokový škrob pochází z hlízy manioku, kterému se říká také kasava, yuka nebo tapioka. Je přirozeně bezlepkový a pojí suroviny, používá se na zahuštění, do omáček, slaných i sladkých těst, která nakypří, i na obalení. Potřebuje projít tepelnou úpravou, ale stačí mu nízké teploty a lze ho zmrazit.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michaela Luňáčková

Yummy Paleo Michaela Luňáčková

Jak jíst zdravě a chutně a co je vlastně opravdu zdravé? Takové dotazy si kladla Michaela Luňáčková po narození dcery, a tak se pustila do hledání informací a zkoušení receptů. Před šesti lety spustila blog Yummy Mummy Foodie, který v roce 2019 přejmenovala na Yummy Paleo. Název, a hlavně obsah přesněji vystihuje její cestu k zdravému životnímu stylu. Své poznatky o výběru prospěšných potravin pro tělo i duši shrnuje v kuchařce Na celý život. Podtitul Kniha plná opravdového jídla a zdraví dává tušit, že se dozvíte spoustu zajímavých informací o zdraví, vlivu potravin na náš organismus a způsobech úpravy surovin. Sto receptů ukazuje lahodný způsob, jak zkusit celosvětový trend Whole30, 30denní stravování bez mouky, mléka, cukru, luštěnin, pseudoobilovin, průmyslově zpracovaných potravin a alkoholu. Program Whole30 nevznikl za účelem hubnutí, ale pro očistu těla, léčbu různých autoimunitních onemocnění, zmírnění stresu i nezdravých civilizačních návyků. Ideální váha je příjemným vedlejším efektem. Pečlivě vypěstované, lokální, sezonní potraviny (zelenina, ovoce, bio maso a zdravé tuky) a ořechy tvoří základ této lahodné kuchařky i moderního paleo stravování.

www.yummypaleo.cz


Přečtěte si také

Recepty