Korpus (průměr cca 23 cm)
- Bílek 5 ks
- cukr krupice 180 g
- Máslo 65 g
- Mléko 100 ml
- prášek do pěciva 1 ks
- mletý mák 200 g
Krém
- Žloutek 5 ks
- cukr krupice 150 g
- Mléko 500 ml
- hladká mouka 60 g
- Máslo 50 g
- nemletý mák 2 lžíce
- vanilkový extrakt 2 lžičky
Recept
Francouzský tvarohový koláč s mákem
Tento vláčný koláč je spojením hned několika dobrých věcí - tvarohu, citronu, másku a křehkého těsta. A navíc i krásně vypadá!
Postup přípravy
- Korpus: Troubu zapněte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Na dno dortové formy připevněte pečicí papír, boky nechte nevymazané (těsto se přilepí na boky a vytvoří rovné boky korpusu, kdyby se forma vymazala, tak těsto odskočí).
- Máslo rozpusťte a nechte lehce zchladnout.
- V míse si vyšlehejte bílky se špetkou soli do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přisypávejte všechen cukr a sníh došlehejte do tuhé konzitence, kdy se na metle po zvednutí tvoří pevné špičky.
- Šlehejte dál a tenkým pramínkem nalijte všechno máslo a mléko. Šlehač vypněte.
- V míse si smíchejte mletý mák s práškem do pečiva, přidejte k těstu a promíchejte.
- Těsto nalijte do formy, vložte do rozehřáté trouby a pečte 35–45 minut. Propečenost zkuste špejlí, nesmí vyjít vlhká.
- Nechte asi 30 minut chladnout ve formě, pak nožem objeďte boky formy, obruč odepněte, korpus překlopte na mřížku, odstraňte i dno a pečicí papír a nechte zcela vychladnout.
- Krém: Žloutky a cukry vyšlehejte do světle žluté pěny – trvá to asi 3 minuty elektrickým mixérem a pokud zvednete metlu, odkapávající těsto zanechá pomalu mizející stužku.
- Do směsi postupně přimíchejte mouku.
- Mléko přiveďte téměř k varu a pak je tenkým pramínkem přilévejte k žloutkové směsi, kterou na menší otáčky opět šlehejte (lze šlehat i v ruce metličkou). Po zapracování veškerého mléka přelijte směs do kastrolu se silným dnem a postavte na středně silný plamen.
- Drátěnou metličkou neustále míchejte a oddělujte od stěn a ode dna. Přiveďte k varu, stáhněte na menší oheň a vařte další aspoň 3 minuty, dokud se mouka neprovaří (poznáte to i tak, že přestane být cítit moučné aroma při přičichnutí nad hrnec a následně i při ochutnání).
- Směs odstavte z plamene a pomalu do ní přimíchejte máslo pokrájené na kostičky. Metličkou zamíchejte i vanilkový extrakt a nakonec nemletý mák.
- Krém zakryjte potravinářskou fólií tak, aby se všude dotýkala vrchní části krému a nechte zcela zchladnout a poté umístěte do lednice. Fólie zajistí, že se na krému nevytvoří škraloup.