Najděte si recept
Na co máte chuť?

Makový dort se žloutkovým krémem
Recept
Francouzský tvarohový koláč s mákem
Suroviny
Korpus (průměr cca 23 cm)
- Bílek 5 ks
- cukr krupice 180 g
- Máslo 65 g
- Mléko 100 ml
- prášek do pěciva 1 ks
- mletý mák 200 g
Krém:
- Žloutek 5 ks
- cukr krupice 150 g
- Mléko 500 ml
- hladká mouka 60 g
- Máslo 50 g
- nemletý mák 2 lžíce
- vanilkový extrakt 2 lžičky
Postup
- Korpus: Troubu zapněte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Na dno dortové formy připevněte pečicí papír, boky nechte nevymazané (těsto se přilepí na boky a vytvoří rovné boky korpusu, kdyby se forma vymazala, tak těsto odskočí).
- Máslo rozpusťte a nechte lehce zchladnout.
- V míse si vyšlehejte bílky se špetkou soli do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přisypávejte všechen cukr a sníh došlehejte do tuhé konzitence, kdy se na metle po zvednutí tvoří pevné špičky.
- Šlehejte dál a tenkým pramínkem nalijte všechno máslo a mléko. Šlehač vypněte.
- V míse si smíchejte mletý mák s práškem do pečiva, přidejte k těstu a promíchejte.
- Těsto nalijte do formy, vložte do rozehřáté trouby a pečte 35–45 minut. Propečenost zkuste špejlí, nesmí vyjít vlhká.
- Nechte asi 30 minut chladnout ve formě, pak nožem objeďte boky formy, obruč odepněte, korpus překlopte na mřížku, odstraňte i dno a pečicí papír a nechte zcela vychladnout.
- Krém: Žloutky a cukry vyšlehejte do světle žluté pěny – trvá to asi 3 minuty elektrickým mixérem a pokud zvednete metlu, odkapávající těsto zanechá pomalu mizející stužku.
- Do směsi postupně přimíchejte mouku.
- Mléko přiveďte téměř k varu a pak je tenkým pramínkem přilévejte k žloutkové směsi, kterou na menší otáčky opět šlehejte (lze šlehat i v ruce metličkou). Po zapracování veškerého mléka přelijte směs do kastrolu se silným dnem a postavte na středně silný plamen.
- Drátěnou metličkou neustále míchejte a oddělujte od stěn a ode dna. Přiveďte k varu, stáhněte na menší oheň a vařte další aspoň 3 minuty, dokud se mouka neprovaří (poznáte to i tak, že přestane být cítit moučné aroma při přičichnutí nad hrnec a následně i při ochutnání).
- Směs odstavte z plamene a pomalu do ní přimíchejte máslo pokrájené na kostičky. Metličkou zamíchejte i vanilkový extrakt a nakonec nemletý mák.
- Krém zakryjte potravinářskou fólií tak, aby se všude dotýkala vrchní části krému a nechte zcela zchladnout a poté umístěte do lednice. Fólie zajistí, že se na krému nevytvoří škraloup.
Dokončení: Korpus podle potřeby seřízněte do rovna. Jednou ho prořízněte a spodní část přemístěte na servírovací tác. Vychladlý krém vložte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a na celou spodní část nastříkejte krém v malých dávkách. Přikryjte druhou částí korpusu a asi dvěma lžícemi krému potřete celou horní část dortu. Zbytek krému ozdobně nastříkejte pomocí cukrářského pytlíku a špičky. Zdobení můžete dát jen na kraj dortu a nebo na celou plochu. Nechte alespoň dvě hodiny v lednici odležet.
Makový dort se žloutkovým krémem; foto: Pradobroty.cz
Objevte Pradobroty!
Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.
V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.
Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.