reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Makový dort se žloutkovým krémem
Autor: Pradobroty.cz Makový dort se žloutkovým krémem

Makový dort se žloutkovým krémem

Hodnoceno: 0x
Korpus je vláčný a chuťově úžasný a žloutkový krém nemá chybu sám o sobě, natož s trochou makových semínek. Jestli milujete mák, neváhejte!
nad 2 hodiny

reklama

Recept

Francouzský tvarohový koláč s mákem  Foto:

Francouzský tvarohový koláč s mákem

Tento vláčný koláč je spojením hned několika dobrých věcí - tvarohu, citronu, másku a křehkého těsta. A navíc i krásně vypadá!

reklama

Suroviny

Korpus (průměr cca 23 cm)

Krém:

reklama

Postup

  1. Korpus: Troubu zapněte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Na dno dortové formy připevněte pečicí papír, boky nechte nevymazané (těsto se přilepí na boky a vytvoří rovné boky korpusu, kdyby se forma vymazala, tak těsto odskočí).
  2. Máslo rozpusťte a nechte lehce zchladnout.
  3. V míse si vyšlehejte bílky se špetkou soli do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přisypávejte všechen cukr a sníh došlehejte do tuhé konzitence, kdy se na metle po zvednutí tvoří pevné špičky.
  4. Šlehejte dál a tenkým pramínkem nalijte všechno máslo a mléko. Šlehač vypněte.
  5. V míse si smíchejte mletý mák s práškem do pečiva, přidejte k těstu a promíchejte.
  6. Těsto nalijte do formy, vložte do rozehřáté trouby a pečte 35–45 minut. Propečenost zkuste špejlí, nesmí vyjít vlhká.
  7. Nechte asi 30 minut chladnout ve formě, pak nožem objeďte boky formy, obruč odepněte, korpus překlopte na mřížku, odstraňte i dno a pečicí papír a nechte zcela vychladnout.
  8. Krém: Žloutky a cukry vyšlehejte do světle žluté pěny – trvá to asi 3 minuty elektrickým mixérem a pokud zvednete metlu, odkapávající těsto zanechá pomalu mizející stužku.
  9. Do směsi postupně přimíchejte mouku.
  10. Mléko přiveďte téměř k varu a pak je tenkým pramínkem přilévejte k žloutkové směsi, kterou na menší otáčky opět šlehejte (lze šlehat i v ruce metličkou). Po zapracování veškerého mléka přelijte směs do kastrolu se silným dnem a postavte na středně silný plamen.
  11. Drátěnou metličkou neustále míchejte a oddělujte od stěn a ode dna. Přiveďte k varu, stáhněte na menší oheň a vařte další aspoň 3 minuty, dokud se mouka neprovaří (poznáte to i tak, že přestane být cítit moučné aroma při přičichnutí nad hrnec a následně i při ochutnání).
  12. Směs odstavte z plamene a pomalu do ní přimíchejte máslo pokrájené na kostičky. Metličkou zamíchejte i vanilkový extrakt a nakonec nemletý mák.
  13. Krém zakryjte potravinářskou fólií tak, aby se všude dotýkala vrchní části krému a nechte zcela zchladnout a poté umístěte do lednice. Fólie zajistí, že se na krému nevytvoří škraloup.

Dokončení: Korpus podle potřeby seřízněte do rovna. Jednou ho prořízněte a spodní část přemístěte na servírovací tác. Vychladlý krém vložte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a na celou spodní část nastříkejte krém v malých dávkách. Přikryjte druhou částí korpusu a asi dvěma lžícemi krému potřete celou horní část dortu. Zbytek krému ozdobně nastříkejte pomocí cukrářského pytlíku a špičky. Zdobení můžete dát jen na kraj dortu a nebo na celou plochu. Nechte alespoň dvě hodiny v lednici odležet.

Makový dort se žloutkovým krémem 2 Foto: Makový dort se žloutkovým krémem; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

 

reklama

reklama