Těsto
- mouka 250 g
- máslo 150 g
- sůl
- vejce 1 ks
- moučkový cukr 60 g
- citronová kůra 1 lžička
- mouka
Náplň
- tvaroh 500 g
- mletý mák 30 g
- vejce 3 ks
- cukr krupice 140 g
- vanilkový lusk (podélně rozpůlený, semínka vyškrábaná) 1 ks
- citronová šťáva 1
Postup přípravy
- Nejprve všechno, co patří do těsta, promíchejte v robotu nebo nožem a spojte ručně do koule. Těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky. Pak rozválejte na placku, kterou snadno rozprostřete do koláčové formy. Těsto prsty vtlačte do okrajů a přečnívající části přejeďte a odřízněte válečkem (ve vyšší rovné formě udělejte okraje asi 3 cm vysoké a zarovnejte je rádýlkem). Dno propíchejte vidličkou a formu dejte ještě na chvíli do chladničky.
- Mezitím rozpalte troubu na 180 °C a těsto v ní pak předpečte 8–10 minut. Poté vyjměte z trouby a korpus nechte ve formě trochu zchladnout, těsto tak bude křupavější. Teplotu trouby snižte na 150 °C (horký vzduch) nebo 170 °C (klasická trouba).
- Smíchejte všechny suroviny na náplň. Je-li příliš hustá, povolte ji trochou mléka nebo smetany a nalijte na předpečený korpus. Vše opatrně přeneste do rozehřáté trouby a nechte péct asi 45 minut, dokud okraje těsta nezrůžoví a náplň nezpevní. Koláč nechte vychladnout ve formě a teprve pak krájejte.