Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kynutý štědrák neboli skládaný koláč se čtyřmi druhy náplně
Suroviny
Těsto:
- polohrubá mouka 500 g
- cukr krupice 80 g
- čerstvé droždí 20 g
- máslo 100 g
- vanilkový cukr 1 ks
- mléko 250–300 ml
- žloutky 2 ks
- strouhaná citronová kůra z 1 citronu
- špetka soli
- (vejce na potření, mouka a máslo na vymazání a vysypání dortové formy o průměru 26 cm)
Ořechová náplň:
- mleté vlašské ořechy 150 g
- voda 200 ml
- cukr krupice 60 g
- strouhanka 30 g
- vanilkový cukr 1 ks
Maková náplň:
- mléko 100–150 ml
- mletý mák 150 g
- cukr krupice 100 g
- vanilkový cukr 1 ks
- špetka skořice a badyánu
Tvarohová náplň:
- hustý tvaroh (ne z vaničky) 250 g
- moučkový cukr 40 g
- vanilkový cukr 20 g
- škrob 1 lžíce
- žloutky 2 ks
Povidlová náplň:
Postup
- Ořechová náplň: Oba cukry svařte s vodou, přidejte ořechy a strouhanku.
- Provařte asi minutu. Hmota by měla být dobře roztíratelná, podle potřeby zřeďte vodou, nebo naopak zahustěte ořechy či strouhankou. Nechte vychladnout.
- Maková náplň: Mléko svařte s cukry, přisypte mák a koření, dobře promíchejte a nechte vychladnout.
- Tvarohová náplň: Tvaroh vymíchejte s oběma cukry, žloutky a škrobem. Měl by se dobře roztírat, kdyby byl příliš hustý, zřeďte lžící mléka.
- Povidla: Pokud máte povidla hodně hustá, můžete naředit trochou horké vody a přidat lžíci rumu. Já vařím povidla domácí už s rumem, tak nijak neduchucuji.
- Skládaný koláč: Do 100 ml vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a mouky a nechte 15 minut vzejít kvásek.
- Připravte si mouku, vsypte cukry, špetku soli, nastrouhejte citronovou kůru, přidejte žloutky a vlijte rozehřáté (ne horké) máslo a zbylé mléko (postupně).
- Nakonec přidejte vzešlý kvásek a zpracujte dobře ve vláčné nelepivé těsto.
- Nechte utěrkou zakryté kynout cca 1 hodinu na teplém místě. Dortovou formu vymažte dobře máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Vykynuté těsto přendejte na pracovní desku a ještě jednou důkladně propracujte. Rozdělte jej na třetiny, jednu nechte v celku a zbylé dvě rozdělte ještě napůl. Vznikne vám tak 5 kusů, jeden největší.
- A ten jako první rozválejte do kruhové placky velké tak, aby pokryla dno, boky dortové formy a ještě by mělo těsto přesahovat okraje.
- Jako první použijte ořechovou náplň. Každou náplň rozetřete po celé ploše. Další přijde na řadu těsto, opět rozválejte, nyní už jenom na přikrytí ořechové náplně. Těsto vždy roztáhněte do všech stran, aby náplň přikrylo.
- Pak použijte makovou náplň. Opět těsto, povidla, těsto a tvarohovou náplň.
- Nakonec z posledního těsta vyválejte placku, nařežte ji na proužky a položte do mřížky navrch koláče přes tvarohovou náplň.
- Přehněte dovnitř těsto z obvodu a potřete rozmíchaným vejcem.
- Je dobré péct zpočátku zakryté alobalem. Pečte 75–90 minut, zkoušejte špejlí.
- Na posledních 20 minut odkryjte. Poté vyjměte z trouby a nechte ve formě na mřížce zchladnout. Koláč je nejlepší až uleželý druhý den.
V kuchyni vždy otevřeno
Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.
Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.
Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.
Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.