Kuřecí šavarma s chlebovou plackou
Zdroj: Kublanka.cz
Kuřecí šavarma s chlebovou plackou
Zdroj:
Kublanka.cz
Vůni grilovaného masa teď ucítíte asi úplně všude, sezona grilovaček je totiž tu! Skvělým jídlem, které můžete připravit na ohni, je také šavarma – pokrm populární v arabské kuchyni, ale také jinde po světě. Jde v podstatě o obdobu kebabu nebo gyrosu. Rozdíl tam ale najdete, pravá blízkovýchodní šavarma se nesmí připravovat z vepřového masa, to totiž není halal. Kuřecí maso je proto to pravé!
Postup přípravy
-
Ve velké misce vyšlehejte olivový olej s citronovou šťávou, přidejte rozmáčknuté stroužky česneku, sůl, koření a dobře promíchejte.
-
Přidejte kuřecí stehenní řízky a obalte v marinádě. Misku zakryjte potravinářskou fólií a nechte minimálně 2 hodiny marinovat v chladničce, ideálně přes noc.
-
Následující den oloupejte velkou cibuli a nožem ji rozpulte. Do spodní poloviny zapíchněte 3 špejle, na které postupně napichujte naložené kuřecí maso. Jakmile spotřebujete veškeré maso, zakončete špíz druhou polovinou cibule.
-
Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Špíz postavte do pekáčku vyloženého alobalem nebo pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě zhruba 60–90 minut.
-
Mezitím si připravte chléb. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a dobře promíchejte. Ve 250 ml vlažné vody rozmíchejte droždí s cukrem a nechte zhruba 10 minut odstát.
-
Poté směs přilijte k mouce, přidejte 2 lžíce olivového oleje a vypracujte hladké a vláčné těsto. Těsto ještě důkladně prohněťte na vále, vraťte ho zpět do mísy a zakryjte potravinářskou fólií.
-
Nechte vykynout do dvojnásobného objemu, přibližně 60 minut. Vykynuté těsto poté prohněťte, rozdělte na 10 stejně velkých kousků (každý o váze cca 80 g) a vyválejte z nich koule.
-
Ty na pracovní ploše zakryjte potravinářskou fólií a nechte 10 minut odpočívat. Z odpočinutých kousků těsta vyválejte na pomoučené ploše velmi tenkou placku o průměru cca 25 cm.
-
Pečte na rozpálené pánvi zhruba 1 minutu z každé strany. Placku poprvé obraťte v okamžiku, kdy se začínají tvořit větší puchýře.
-
Obrácenou placku poté přitlačujte pomocí obracečky na pánev, čímž zajistíte, že se krásně vyfoukne. Upečené placky zabalte do suché utěrky.
-
Těsně před podáváním ochuťte zakysanou smetanu s utřeným česnekem, solí a pepřem. Podle chuti můžete přidat zelené bylinky.
-
Upečený kuřecí špíz podélně okrájejte ostrým nožem na nudličky, které poté balte do připravených placek společně se salátem, rajčaty a červenou cibulí.
-
Před zabalením ještě důkladně zakápněte chilli omáčkou a připraveným česnekovým dipem.
Kuřecí šavarma s chlebovou plackou 2
Zdroj: Kublanka.cz
Kuřecí šavarma s chlebovou plackou 2
Zdroj:
Kublanka.cz