Suroviny
- olivový olej 90 ml
- citronová šťáva (čerstvě vymačkaná ) 6 lžic
- česnek (rozmáčknutý nožem) 5 stroužků
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- římský kmín (mletý ) 2 lžičky
- mletý koriandr 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- chilli (vločky) 1/2 lžičky
- kurkuma (mletá ) 1/2 lžičky
- černý pepř (mletý ) 1/2 lžičky
- kuřecí stehenní řízek 1 kg
- cibule (velká ) 1 ks
- sůl 1 lžička
Šavarma chléb
- hladká mouka 500 g
- droždí (čerstvé ) 10 g
- cukr krupice 1 lžička
- olivový olej 2 lžíce
- sůl 1 lžička
K podávání
- římský salát (nebo ledový salát, najemno nakrájený) 1 ks
- rajčata (nakrájené na plátky) 2 ks
- červená cibule (nakrájená na nudličky) 1 ks
- chilli omáčka
- zakysaná smetana 200 ml
- česnek (utřený) 1 stroužek
- bylinky (podle chuti)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Ve velké misce vyšlehejte olivový olej s citronovou šťávou, přidejte rozmáčknuté stroužky česneku, sůl, koření a dobře promíchejte.
- Přidejte kuřecí stehenní řízky a obalte v marinádě. Misku zakryjte potravinářskou fólií a nechte minimálně 2 hodiny marinovat v chladničce, ideálně přes noc.
- Následující den oloupejte velkou cibuli a nožem ji rozpulte. Do spodní poloviny zapíchněte 3 špejle, na které postupně napichujte naložené kuřecí maso. Jakmile spotřebujete veškeré maso, zakončete špíz druhou polovinou cibule.
- Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Špíz postavte do pekáčku vyloženého alobalem nebo pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě zhruba 60–90 minut.
- Mezitím si připravte chléb. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a dobře promíchejte. Ve 250 ml vlažné vody rozmíchejte droždí s cukrem a nechte zhruba 10 minut odstát.
- Poté směs přilijte k mouce, přidejte 2 lžíce olivového oleje a vypracujte hladké a vláčné těsto. Těsto ještě důkladně prohněťte na vále, vraťte ho zpět do mísy a zakryjte potravinářskou fólií.
- Nechte vykynout do dvojnásobného objemu, přibližně 60 minut. Vykynuté těsto poté prohněťte, rozdělte na 10 stejně velkých kousků (každý o váze cca 80 g) a vyválejte z nich koule.
- Ty na pracovní ploše zakryjte potravinářskou fólií a nechte 10 minut odpočívat. Z odpočinutých kousků těsta vyválejte na pomoučené ploše velmi tenkou placku o průměru cca 25 cm.
- Pečte na rozpálené pánvi zhruba 1 minutu z každé strany. Placku poprvé obraťte v okamžiku, kdy se začínají tvořit větší puchýře.
- Obrácenou placku poté přitlačujte pomocí obracečky na pánev, čímž zajistíte, že se krásně vyfoukne. Upečené placky zabalte do suché utěrky.
- Těsně před podáváním ochuťte zakysanou smetanu s utřeným česnekem, solí a pepřem. Podle chuti můžete přidat zelené bylinky.
- Upečený kuřecí špíz podélně okrájejte ostrým nožem na nudličky, které poté balte do připravených placek společně se salátem, rajčaty a červenou cibulí.
- Před zabalením ještě důkladně zakápněte chilli omáčkou a připraveným česnekovým dipem.
Kuřecí šavarma s chlebovou plackou 2 Zdroj: Kublanka.cz