Rizoto
- máslo (na restování cibule) po 1 lžíci
- olivový olej (na restování cibule)
- bílé víno 200 ml
- šalotka (větší) 3 ks
- rýže arborio (nebo Vialone nebo Carnaroli) 300 g
- drůbeží vývar 500 ml
- parmazán 50 g
- hrášek (čerstvý nebo mražený) 120 g
- máslo 100 g
- kerblík (nasekaný) 1 lžíce
- citronová šťáva ze 1/4 citronu
Maso
- kachní prsa 4 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
- bylinky (směs čerstvých nasekaných bylinek)
- brandy 1 lžíce
Postup přípravy
- RIZOTO: Na trošce másla a olivového oleje orestujte najemno nakrájenou šalotku. Stačí jen zpěnit, rozhodně by se neměla připálit či začít hnědnout. Přidejte rýží a ještě chvíli nasucho restujte. Dostatečně orestovanou rýži poznáte podle toho, že začne být více průhledná. Přilijte bíle víno a nechte odpařit.
- Osolte a postupně přilévejte horký drůbeží vývar, ideálně tak po jedné naběračce. V případě, že by byl vývar studený, dojde k příliš velkému ochlazení a rizotu to vůbec neprospěje. Jakmile je rýže na skus, což bude trvat přibližně 10 až 15 minut, přidejte nastrouhaný parmazán a hrášek.
- Stáhněte z ohně, vmíchejte máslo, nasekaný kerblík, kapku citronové šťávy, případně dosolte dle chuti a servírujte s plátky grilovaných kachních prsou. Pokud neseženete kerblík, zkuste dát do rizota trochu nasekané máty, která hrášek skvěle doplňuje.
- MASO: Den předem naložte maso do soli, černého pepře, bylinek a kapky brandy. Před pečením nechte maso hodinu v pokojové teplotě. Kůži nařežte na malé čtverečky, ale snažte se neprokrojit ji až k masu.
- Nejprve dejte prsa na rozpálenou pánev kůží dolů a restujte, dokud nebude kůže dozlatova. Poté prsa obraťte kůží nahoru a pánev vložte do trouby – vypečený tuk tak bude ztékat po prsou a maso bude šťavnatější.
- Pečte přibližně 10 minut na 160 °C. Po vyjmutí z trouby zabalte maso do alobalu a nechte minimálně 5 minut stát. Štáva v masu se tak zpět roztáhne do celého obvodu. Kdybyste maso začali krájet ihned po vyjmutí z trouby, všechna šťáva bude rychle vytékat a maso bude suché.
PRIMA TIP: Připravte svěží hrášek podle receptů v našem speciálu