Pesto
- česnek 2 stroužky
- bazalka 2 hrnky
- špenát 1 hrnek
- olivový olej 1/4 hrnku
- citronová šťáva 3 lžíce
- sůl
Rajčata
- cherry rajčata 2 hrnky
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
Rizoto
- olivový olej 4 lžíce
- cibule (na kostičky) 1/2 ks
- rýže arborio 1 a 1/2 hrnku
- bílé víno 1 hrnek
- zeleninový vývar 5 hrnků
- bazalka
- sůl
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na cca 200 °C.
- Pesto: Smíchejte česnek, bazalku, špenát, olivový olej a citronovou šťávu v mixéru. Mixujte dohladka a poté dochuťte solí. Dejte stranou.
- Cherry rajčata dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým oleje a posypejte solí. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut.
- Rizoto: Velkou pánev dejte na středně vysoký plamen, přilijte olej a přisypejte cibuli. Restujte asi 5 minut, poté přidejte rýži a promíchejte. Povařte 2 minuty, za stálého míchání.
- Mezitím si v malém hrnci ohřejte vývar.
- K rýži přidejte víno, jakmile se vyvaří, zalijte velkou naběračkou vývaru a pokračujte ve vaření. Jakmile se tekutina opět vyvaří, přidejte další naběračku vývaru. Pokračujte stejným způsobem cca 20 minut (většinu vývaru v té době již využijete).
- Poté přidejte pesto a zbytek vývaru. Povařte 2 minuty, dokud rýže není měkká a provařená. Dochuťte solí.
- Servírujte do misek, přidejte pečená rajčata a zakápněte olejem. Dozdobte čerstvou bazalkou.