zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Křehký koláč s mangoldem, sýrem feta a vejci
Autor: Vejce na 100 způsobů Křehký koláč s mangoldem, sýrem feta a vejci

Křehký koláč s mangoldem, sýrem feta a vejci

Hodnoceno: 2x
Představte si, že byste čerstvě upečený turecký chléb nařízli a rozložili ho na velkou placku, jako by to byla třeba pizza, a nakladli na něj tu nejčerstvější křupavou zeleninu, jako je špenát, rajčata nebo mangold, delikátní sýr feta a chuťově jemná vejce. Věřte nebo ne, ale jedná se o božskou kombinaci!
do 1,5 hodiny
6 porcí

reklama

Postup

  1. Na těsto smíchejte v míse nebo kuchyňském robotu mouku a máslo. Mísu s máslem a moukou dejte před zpracováním na 10 minut do mrazáku a až poté ho robotem nebo ručně hněťte. Postupně přidávejte žloutky a ledovou vodu. Důležité je těsto nehníst příliš dlouho. Mělo by to být právě naopak. Přílišné prohnětení způsobí, že těsto bude příliš tuhé. Hotové těsto vyndejte z mísy a lehce pomoučenýma rukama z něj udělejte kouli. Tu zabalte do potravinářské fólie a dejte ji na 30 minut do lednice.
  2. Na pánvi rozehřejte při vysoké teplotě olej, přidejte cibuli, česnek a smažte 2 minuty, až cibule a česnek změknou a ochutí olej. Přidejte mangold a smažte za častého míchání asi 5 minut, než zavadne a změkne. Osolte a opepřete. Poté ho nechte na pánvi vychladnout.
  3. Předehřejte troubu na 220 °C. Vyválejte těsto do kruhu o průměru 35 cm a okraje přehněte dovnitř, aby byly vyvýšené. Dejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto naklaďte náplň z mangoldu.
  4. Rozklepněte vejce do mísy a vidličkou propíchněte žloutky. Přelijte vejce přes mangold tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená. Nakonec na náplň rozdrobte sýr feta. Zakapejte celý koláč olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, než okraje zezlátnou a náplň lehce zhnědne.
  5. Po vyjmutí z trouby nechte koláč 10 minut odstát, poté ho nakrájejte a servírujte.
Křehký koláč s mangoldem, sýrem feta a vejci
Autor: Vejce na 100 způsobů Křehký koláč s mangoldem, sýrem feta a vejci

reklama

Vejce na 100 způsobů

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená, nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.

Související témata: slaný koláč , mangold , feta , vejce , bez masa , Malá jídla