Těsto
- hladká mouka 250 g
- máslo (nakrájené na kostky) 150 g
- žloutek 2 ks
- voda (ledová) 2–3 lžíce
Náplň
- olivový olej 3 lžíce
- česnek (nasekaný) 2 stroužky
- mangold (nakrájený na 2cm kousky) 500 g
- vejce 4 ks
- feta (nadrobený) 200 g
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Na těsto smíchejte v míse nebo kuchyňském robotu mouku a máslo. Mísu s máslem a moukou dejte před zpracováním na 10 minut do mrazáku a až poté ho robotem nebo ručně hněťte. Postupně přidávejte žloutky a ledovou vodu. Důležité je těsto nehníst příliš dlouho. Mělo by to být právě naopak. Přílišné prohnětení způsobí, že těsto bude příliš tuhé. Hotové těsto vyndejte z mísy a lehce pomoučenýma rukama z něj udělejte kouli. Tu zabalte do potravinářské fólie a dejte ji na 30 minut do lednice.
- Na pánvi rozehřejte při vysoké teplotě olej, přidejte cibuli, česnek a smažte 2 minuty, až cibule a česnek změknou a ochutí olej. Přidejte mangold a smažte za častého míchání asi 5 minut, než zavadne a změkne. Osolte a opepřete. Poté ho nechte na pánvi vychladnout.
- Předehřejte troubu na 220 °C. Vyválejte těsto do kruhu o průměru 35 cm a okraje přehněte dovnitř, aby byly vyvýšené. Dejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto naklaďte náplň z mangoldu.
- Rozklepněte vejce do mísy a vidličkou propíchněte žloutky. Přelijte vejce přes mangold tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená. Nakonec na náplň rozdrobte sýr feta. Zakapejte celý koláč olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, než okraje zezlátnou a náplň lehce zhnědne.
- Po vyjmutí z trouby nechte koláč 10 minut odstát, poté ho nakrájejte a servírujte.
Křehký koláč s mangoldem, sýrem feta a vejci Zdroj: Vejce na 100 způsobů