Křehký koláč s mangoldem, sýrem feta a vejci

Moje hodnocení
6x

Představte si, že byste čerstvě upečený turecký chléb nařízli a rozložili ho na velkou placku, jako by to byla třeba pizza, a nakladli na něj tu nejčerstvější křupavou zeleninu, jako je špenát, rajčata nebo mangold, delikátní sýr feta a chuťově jemná vejce. Věřte nebo ne, ale jedná se o božskou kombinaci!

6 porcí
90 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Na těsto smíchejte v míse nebo kuchyňském robotu mouku a máslo. Mísu s máslem a moukou dejte před zpracováním na 10 minut do mrazáku a až poté ho robotem nebo ručně hněťte. Postupně přidávejte žloutky a ledovou vodu. Důležité je těsto nehníst příliš dlouho. Mělo by to být právě naopak. Přílišné prohnětení způsobí, že těsto bude příliš tuhé. Hotové těsto vyndejte z mísy a lehce pomoučenýma rukama z něj udělejte kouli. Tu zabalte do potravinářské fólie a dejte ji na 30 minut do lednice.
  2. Na pánvi rozehřejte při vysoké teplotě olej, přidejte cibuli, česnek a smažte 2 minuty, až cibule a česnek změknou a ochutí olej. Přidejte mangold a smažte za častého míchání asi 5 minut, než zavadne a změkne. Osolte a opepřete. Poté ho nechte na pánvi vychladnout.
  3. Předehřejte troubu na 220 °C. Vyválejte těsto do kruhu o průměru 35 cm a okraje přehněte dovnitř, aby byly vyvýšené. Dejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto naklaďte náplň z mangoldu.
  4. Rozklepněte vejce do mísy a vidličkou propíchněte žloutky. Přelijte vejce přes mangold tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená. Nakonec na náplň rozdrobte sýr feta. Zakapejte celý koláč olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, než okraje zezlátnou a náplň lehce zhnědne.
  5. Po vyjmutí z trouby nechte koláč 10 minut odstát, poté ho nakrájejte a servírujte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty