návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Králík braillon se šťouchanými bramborami

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1,5 hodiny
Králík braillon se šťouchanými bramborami
Autor: Svatava Vašková Králík braillon se šťouchanými bramborami
Zatímco dříve stávaly králíkárny za většinou venkovských domků a mnoho lidí králíka nejí z traumatu přeměny mazlíčka v oběd, dnes králičí maso vyhledávají gurmáni pro jeho delikátní chuť, téměř absenci tuku a relativně humánní chov. Úprava braillon slibuje francouzský šarm, smetanová omáčka a hořčice potlačí nasládlost masa a nechá vyniknout jeho struktuře.

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. V misce promíchejte obě hořčice. V pekáči rozehřejte máslo a olej. Králičí stehna osolte, opepřete, potřete směsí hořčic a opečte je na rozehřátém tuku dozlatova ze všech stran. Přilijte bílé víno a vodu tak, aby byla stehna z poloviny ponořená, přidejte bylinky, pekáč přiklopte a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 50 minut, až bude maso téměř měkké a snadno jej oddělíte od kosti.
  2. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky.
  3. Téměř měkké maso odklopte a dopečte 15 minut dozlatova. Brambory zatím uvařte v lehce osolené vodě doměkka. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a opečte je na 2 lžících másla.
  4. Uvařené brambory slijte, nakrájejte do nich zbylé máslo a rozšťouchejte je.
  5. Upečené maso vyjměte z pekáče na talíř a vraťte ho do teplé trouby (nezahřívejte ji už). Do pekáče vlijte smetanu a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Do omáčky vmíchejte všechny připečené části, které jí dodají plnou chuť.
  6. Na talíře rozdělte stehna a šťouchané brambory. Maso přelijte omáčkou, brambory posypte osmaženou cibulí.

PRIMA TIP: Víno určuje vyznění králíka, tradičně se používá suché bílé, ale vyzkoušet můžete i polosuché, sherry nebo třeba cider.

Tak chutná hygge
Svatava Vašková

70 receptů na pohodové večeře

Svatava Vašková alias foodblogerka Coolinářka píše svůj blog od roku 2015, za tu dobu na něm zveřejnila bezmála 250 receptů. Záhy získala řadu pravidelných čtenářů a zařadila se tak mezi nejúspěšnější české fooblogerky. 

Ve své třetí kuchařce se Coolinářka zaměřila na rychlé a jednoduché večeře. Aby byl zážitek z jídla dokonalý, propojila své recepty s dánským konceptem HYGGE. Všechna jídla uvařila a nafotila tak, aby vás výsledek inspiroval k tomu, že si stejnou atmosféru pohody vykouzlíte i u vás doma. A v čem vlastně hygge spočívá? Je to pohoda, kterou cítíte, když se šálkem kávy pozorujete za oknem letní bouřku. Je to pocit teplého domova, bezpečí, sounáležitosti a štěstí. Jsou to chvíle, které trávíte s blízkými lidmi. Je to stůl osvětlený svíčkami a skvělé jídlo na něm.

V nové kuchařce najdete 70 receptů rozdělených do pěti oddílů - polévky, studené večeře, teplé večeře s masem, bezmasé večeře, a nakonec i chuťovky a snacky. Autorka se nevěnuje žádné dietě ani stravovacímu omezení, proto její knížky vždy zaujmou širokou škálu čtenářů.