Maso
- dijonská hořčice 4 lžíce
- hrubozrnná hořčice 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- králičí stehno 4 ks
- bílé víno 250 ml
- rozmarýn 2 snítky
- tymián 2 snítky
- smetana ke šlehání 250 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V misce promíchejte obě hořčice. V pekáči rozehřejte máslo a olej. Králičí stehna osolte, opepřete, potřete směsí hořčic a opečte je na rozehřátém tuku dozlatova ze všech stran. Přilijte bílé víno a vodu tak, aby byla stehna z poloviny ponořená, přidejte bylinky, pekáč přiklopte a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 50 minut, až bude maso téměř měkké a snadno jej oddělíte od kosti.
- Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky.
- Téměř měkké maso odklopte a dopečte 15 minut dozlatova. Brambory zatím uvařte v lehce osolené vodě doměkka. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a opečte je na 2 lžících másla.
- Uvařené brambory slijte, nakrájejte do nich zbylé máslo a rozšťouchejte je.
- Upečené maso vyjměte z pekáče na talíř a vraťte ho do teplé trouby (nezahřívejte ji už). Do pekáče vlijte smetanu a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Do omáčky vmíchejte všechny připečené části, které jí dodají plnou chuť.
- Na talíře rozdělte stehna a šťouchané brambory. Maso přelijte omáčkou, brambory posypte osmaženou cibulí.
PRIMA TIP: Víno určuje vyznění králíka, tradičně se používá suché bílé, ale vyzkoušet můžete i polosuché, sherry nebo třeba cider.