Suroviny
- hladká mouka 190 g
- vejce, pokojová teplota 2 ks
- máslo, povolené 110 g
- cukr krupice 120 g
- vanilkový cukr 1 lžíce
- Mléko 50 ml
- pár kapek vanilkového aroma
- kypřicí prášek do pečiva 1 vrchovatá lžička
- špetka soli
- zakysaná smetana 15% 180 g (1 kelímek)
- čerstvé očištěné jahody 250 g
- máslo na vymazání formy
Článek
25 nápadů, jak proměnit sladké jahody v neodolatelné dobroty
Kdo by nemiloval sladké jahody? Každý rok trpělivě čekáme, až se pole začervenají a my si můžeme vychutnat na slunci dozrálé české jahody. Jsou neskutečně lahodné samy o...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si kulatou formu na koláč, kterou vymažte kouskem másla.
- V míse od robota vyšlehejte povolené máslo, cukr krupici, postupně přidejte vejce a vanilkové aroma.
- V menší misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. K máslové směsi ručně přimíchejte zakysanou smetanu, mléko a nakonec sypkou směs.
- Těsto dejte do formy a poklaďte na něj jahody, které nakrájejte na půlky. Jahody pak zasypejte vanilkovým cukrem a pečte 35 minut.