Kokosovo-mandlové laskonky s griliášovým krémem podle cukráře Skály
Kokosovo-mandlové laskonky s griliášovým krémem podle cukráře Skály
Zdroj: Cukrář Skála
Kokosovo-mandlové laskonky s griliášovým krémem podle cukráře Skály
Zdroj:
Cukrář Skála
Moje hodnocení
31x
Lukáš Skála patří mezi nejznámější české cukráře a svou práci dělá poctivě a s láskou. Ve své vyhlášené pražské cukrárně nabízí zákusky podle tradičních receptů v moderní podobě. Právě laskonka kubistických tvarů patří mezi nejoblíbenější. Vypadá skvěle a chutná ještě lépe!
LASKONKY: Troubu předehřejte na 200 °C. Bílky vyšlehejte se 180 g cukru na pevný sníh.
Připravte cukrový rozvar – v kastrůlku přiveďte na středním plameni k mírnému varu 100 ml vody a 180 g cukru a vařte přibližně 10–15 minut. Nemíchejte!
Cukrový rozvar zašlehejte do bílkového sněhu a šlehejte, dokud směs zcela nevychladne (cca 10 minut). Přidejte kokos a mouku z mandlí a těsto důkladně promíchejte.
Na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečicím papírem rozetřete těsto přes šablonu na laskonky. Tvar laskonky také můžete nakreslit přímo na pečicí papír a poté aplikovat těsto pomocí cukrářského sáčku nebo lžící.
Vložte laskonky do trouby a nechte je přibližně 40 vteřin zprudka zapéct, poté snižte teplotu na 80 °C a sušte laskonky, dokud nebudou pevné (asi 40–50 minut).
GRILIÁŠ: Oříšky vložte na 10 minut do trouby na 180 °C a nechte mírně opražit.
V kastrůlku smíchejte máslo s cukrem a na mírném plameni nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel.
Přidejte opražené oříšky do utaveného karamelu a na mírném ohni směs stále míchejte, dokud nezíská krásně zlatavou barvu.
Hmotu vylijte na pečicí plech mírně vymazaný olejem nebo na silikonovou podložku. Po vychladnutí rozdrťte na jemnou směs oříšků a karamelu (griliáš).
ŽLOUTKOVÝ KRÉM: Vyšlehejte žloutky s cukrem do hustší pěny. Přidejte mouku a kukuřičný škrob a důkladně prošlehejte.
V kastrůlku přiveďte mléko k varu a za stálého šlehání ho přidejte ke žloutkové směsi. Vše přelejte do kastrůlku a za stálého šlehání (stačí ručně metličkou) opět přiveďte k varu. Při mírném varu šlehejte až do zhoustnutí.
Přidejte do krému griliáš a než začnete krémem laskonky slepovat, nechte ho vychladnout.
PRIMA TIPY:
Laskonky můžete slepovat klasicky natřením krému po celé ploše nebo aplikací krému pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou.
Pokud netrváte na klasickém vzhledu laskonek, doporučujeme vyzkoušet moderní způsob jako cukrář Lukáš Skála, kdy laskonky vytvoříte vícepatrové, na jejich horní část aplikujete krém a ozdobíte ho kousky ořechů.
Při výrobě karamelu doporučujeme kastrůlek občas stáhnout z plotny, aby se karamel nepřipálil, způsobilo by to nahořklou chuť krému.
Množství v receptu vystačí přibližně na 15 laskonek (záleží na tvaru, velikosti a stylu zdobení).
Kokosovo-mandlové laskonky s griliášovým krémem podle cukráře Skály 2
Zdroj: Cukrář Skála
Kokosovo-mandlové laskonky s griliášovým krémem podle cukráře Skály 2
Zdroj:
Cukrář Skála