Těsto
- mrkev 450 g
- vlašské ořechy 120 g
- vejce 4 ks
- třtinový cukr 300 g
- rostlinný olej 220 ml
- vanilkový lusk 1 ks
- celozrnná mouka 280 g
- jedlá soda 2 lžičky
- mletá skořice 2 lžičky
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka (na vysypání formy)
- vlašské ořechy (na ozdobu)
- rozmarýn (na ozdobu)
- sůl 1 špetka
Krém
- měkký tvaroh 500 g
- máslo 2 lžíce
- limetková šťáva z 1/2 limetky
- med (dle chuti)
Postup přípravy
- Vyšší dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno, ořechy podrťte nahrubo. Troubu předehřejte na 180 °C.
- V jedné míse prošlehejte vejce s cukrem, olejem a vyškrábnutými semínky z vanilky. Do druhé mísy prosejte mouku a promíchejte ji s jedlou sodou, kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli. Sypkou směs pozvolna vmíchávejte do vaječné směsi a zapracujte strouhanou mrkev a ořechy. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte ho a pečte zhruba 1 hodinu 10 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá a povrch zezlátne. Vyjměte a nechte ve formě zcela vychladnout.
- Mezitím rozehřejte máslo na krém a nechte ho mírně zchladnout. Tvaroh prošlehejte s máslem, limetovou šťávou a medem dle chuti a hladký krém uložte do lednice.
- Vychladlý korpus vyklopte, prořízněte na tři části a spojte je krémem. Krémem potřete i vršek dortu a ozdobte ho vlašskými ořechy a rozmarýnem.
Upečte si vynikajicí mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE