Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jednoduchý mrkvový dort s tvarohovým krémem
Novodobý symbol jara září svou barvou a je krásně vláčný i po pár dnech, pokud tedy náhodou zbyde. Ochutnala jsem ho poprvé u své skvělé tchyně Radky a hned jsem věděla, že si musím říct o recept. Tvarohový krém z něj dělá báječný svěží dort na narozeniny nebo jinou slavnostní příležitost, ale chutná výborně i bez něj.
do 2 hodin
1 dort porce
Suroviny (1 dort porce)
Těsto:
- mrkev 450 g
- vlašské ořechy 120 g
- vejce 4 ks
- třtinový cukr 300 g
- rostlinný olej 220 ml
- vanilkový lusk 1 ks
- celozrnná mouka 280 g
- jedlá soda 2 lžičky
- kypřicí prášek 2 lžičky
- mletá skořice 2 lžičky
- špetka soli
- máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
- vlašské ořechy a rozmarýn na ozdobu
Krém:
- měkký tvaroh 500 g
- máslo 2 lžíce
- šťáva z 1/2 limetky
- med dle chuti
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Vyšší dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno, ořechy podrťte nahrubo. Troubu předehřejte na 180 °C.
- V jedné míse prošlehejte vejce s cukrem, olejem a vyškrábnutými semínky z vanilky. Do druhé mísy prosejte mouku a promíchejte ji s jedlou sodou, kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli. Sypkou směs pozvolna vmíchávejte do vaječné směsi a zapracujte strouhanou mrkev a ořechy. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte ho a pečte zhruba 1 hodinu 10 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá a povrch zezlátne. Vyjměte a nechte ve formě zcela vychladnout.
- Mezitím rozehřejte máslo na krém a nechte ho mírně zchladnout. Tvaroh prošlehejte s máslem, limetovou šťávou a medem dle chuti a hladký krém uložte do lednice.
- Vychladlý korpus vyklopte, prořízněte na tři části a spojte je krémem. Krémem potřete i vršek dortu a ozdobte ho vlašskými ořechy a rozmarýnem.
My Cooking Diary kuchařka
První kuchařka nejúspěšnější české foodblogerky Kateřiny Saint Germain Lustigové. Její obsah a koncept vychází z food blogu My Cooking Diary.
V kuchařce najdete 90 receptů, které vám poskytnou inspiraci od rána do večera na jeden měsíc. Navíc je na začátku 10 základních receptů, které se vám budou hodit pro tvorbu těch ostatních.
Kniha je rozdělena na čtyři kapitoly a ve třech hlavních najdete recepty na 30 snídaní, 30 obědů a 30 večeří.
Kuchařku můžete objednat na eshop.mycookingdiary.cz