My Cooking Diary

Jednoduchý mrkvový dort s tvarohovým krémem

Moje hodnocení
3x

Novodobý symbol jara září svou barvou a je krásně vláčný i po pár dnech, pokud tedy náhodou zbyde. Ochutnala jsem ho poprvé u své skvělé tchyně Radky a hned jsem věděla, že si musím říct o recept. Tvarohový krém z něj dělá báječný svěží dort na narozeniny nebo jinou slavnostní příležitost, ale chutná výborně i bez něj.

1 porce
60 minut

Těsto

  • mrkev 450 g
  • vlašské ořechy 120 g
  • vejce 4 ks
  • třtinový cukr 300 g
  • rostlinný olej 220 ml
  • vanilkový lusk 1 ks
  • celozrnná mouka 280 g
  • jedlá soda 2 lžičky
  • kypřicí prášek 2 lžičky
  • mletá skořice 2 lžičky
  • špetka soli
  • máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
  • vlašské ořechy a rozmarýn na ozdobu

Krém

  • měkký tvaroh 500 g
  • máslo 2 lžíce
  • šťáva z 1/2 limetky
  • med dle chuti

Postup přípravy

  1. Vyšší dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno, ořechy podrťte nahrubo. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V jedné míse prošlehejte vejce s cukrem, olejem a vyškrábnutými semínky z vanilky. Do druhé mísy prosejte mouku a promíchejte ji s jedlou sodou, kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli. Sypkou směs pozvolna vmíchávejte do vaječné směsi a zapracujte strouhanou mrkev a ořechy. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte ho a pečte zhruba 1 hodinu 10 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá a povrch zezlátne. Vyjměte a nechte ve formě zcela vychladnout.
  3. Mezitím rozehřejte máslo na krém a nechte ho mírně zchladnout. Tvaroh prošlehejte s máslem, limetovou šťávou a medem dle chuti a hladký krém uložte do lednice.
  4. Vychladlý korpus vyklopte, prořízněte na tři části a spojte je krémem. Krémem potřete i vršek dortu a ozdobte ho vlašskými ořechy a rozmarýnem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

My Cooking Diary


Přečtěte si také

Recepty