Suroviny
- bílá cibule (malá ) 1 ks
- cibule (středně velká ) 1 ks
- řapíkatý celer 2–3 řapíky
- olivový olej (na osmažení)
- zeleninový vývar 1 litr
- voda 500 ml
- koriandr (mletý ) 1/4 lžičky
- těstoviny (zvlášť uvařené )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Pesto
- koriandr (čerstvý ) 1 hrst
- hladkolistá petržel 1 hrst
- bazalka (lístky čerstvé) 1 hrst
Postup přípravy
- Zeleninu očistěte a nakrájejte nadrobno. Na středním stupni rozehřejte ve velkém hrnci olej a smažte na něm nakrájenou zeleninu 5 až 10 minut, až cibule zesklovatí.
- Zalijte vývarem a vodou, dochuťte mletým koriandrem, solí a pepřem.
- Všechny přísady na pesto rozmixujte a pesto pak rovněž přidejte do hrnce. Velmi krátce povařte (jarní zelenina změkne za pár minut), vložte předem uvařené těstoviny, aby se prohřály, rozdělte do talířů nebo misek, případně ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte.
Jarní zelená polévka s bylinkovým pestem Zdroj: Marek Kučera