Mimi Thorisson

Jahodový koláč s limetkovým krémem

Moje hodnocení
6x

Jahody jsou po jablkách nejoblíbenějším ovocem v Česku. Jejich sladkokyselá chuť a omamná vůně je návyková. V sezoně se jich nemůžeme nabažit a zkoušíme další a další recepty, kde jejich neodolatená chuť vynikne. Jako třeba v tomto koláči z křehkého těsta se svěžím krémem s limetkou.

6 porcí
120 minut
francouzská

Těsto

  • hladká mouka, prosátá 180 g + na podsypání
  • cukr 65 g
  • jemná mořská sůl 1 špetka
  • větší žloutek 1 ks
  • studené máslo, nakrájené na kousky 100 g + na vymazání

Náplň

  • cukr 130 g
  • větší žloutky 3 ks
  • větší vejce 1 ks
  • kukuřičný škrob, prosátý 30 g
  • mléko (plnotučné mléko) 240 ml
  • vanilka (vanilkový extrakt) 1 lžička
  • nastrouhaná limetová kůra 1 lžíce
  • čerstvá limetová šťáva 3 lžíce
  • želé z červeného rybízu 3 lžíce
  • jahody (čerstvé jahody) 450 g
  • lístky máty na ozdobu (není nutné)

Postup přípravy

  1. Do velké mísy nasypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Přidejte máslo a důkladně zpracujte, dokud se nevytvoří hladké, soudržné těsto. Z něj vytvarujte kouli, tu zabalte do potravinářské fólie a na nejméně na 1 hodinu nebo přes noc vložte do chladničky.
  2. Troubu předehřejte na 200 °C.
  3. Na moukou lehce posypaném pracovním povrchu vyválejte z těsta kruh o průměru 30 cm a tloušťce 5 mm. Ten následně vložte do koláčové formy o průměru 25 cm tak, aby pokryl její dno a stěny. Přebytečné těsto odkrojte. Dno těsta propíchejte vidličkou. Poté zakryjte potravinářskou fólií a vložte na 30 minut do mrazáku, aby se těsto během pečení nesmrsklo.
  4. Koláčovou krustu vystelte pečicím papírem a na něj nasypte cukrářské nebo sušené fazole. Pečte cca 15 minut, dokud nezačne být po stranách zlatohnědá. V tu chvíli ji z trouby vyjměte a odstraňte závaží. Potom krustu vraťte zpátky do trouby a pečte dalších cca 5 minut, dokud nemá dno krusty zlatou barvu. Nechte stranou vychladnout.
  5. Ve velké míse ušlehejte společně cukr s vaječnými žloutky a celým vejcem. Přimíchejte kukuřičný škrob.
  6. Ve středně velkém rendlíku na středním plamenu přiveďte zvolna k varu mléko. To poté za stálého míchání přilijte do vaječné směsi, načež přimíchejte vanilku a limetkovou kůru.
  7. Směs vraťte do rendlíku, přimíchejte limetkovou šťávu a za stálého míchání vařte 30 vteřin až 1 minutu, dokud se ze směsi nevytvoří hustý krém, který přelijte do mísy. Krém nyní přikryjte natěsno fólií, aby se na něm nevytvořil škraloup. Takto jej nechte vychladnout a vložte nejméně na 3 hodiny či přes noc do chladničky.
  8. V malém hrnci na středním až mírném plamenu rozehřívejte 1 až 2 minuty za občasného míchání želé z červeného rybízu s 1 lžící vody, dokud se pevná složka ve vodě nerozpustí a směs není hladká. Poté sejměte z plotýnky a nechte stranou vychladnout.
  9. Limetkový krém naneste lžící na krustu a uhlaďte kuchyňskou stěrkou. Ozdobte jahodami. Mašlovačkou potom potřete krustu a jahody rybízovou polevou. Podávejte ihned ozdobené mátovými lístky (pokud jste si je zvolili) nebo před podáváním vložte až na 4 hodiny do chladničky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mimi Thorisson

Knihy Omega Mimi Thorisson

Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty