Těsto
- hladká mouka (prosátá) 180 g + na podsypání
- cukr 65 g
- mořská sůl (jemná ) 1 špetka
- žloutek (větší ) 1 ks
- máslo (studené, nakrájené na kousky) 100 g + na vymazání
Náplň
- cukr 130 g
- žloutek (větší ) 3 ks
- vejce (větší ) 1 ks
- škrob (kukuřičný škrob, prosátý) 30 g
- plnotučné mléko 240 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- limetková kůra (nastrouhaná ) 1 lžíce
- limetková šťáva (čerstvá ) 3 lžíce
- želatina (želé z červeného rybízu) 3 lžíce
- jahody (čerstvé ) 450 g
- máta (lístky máty na ozdobu (není nutné))
Postup přípravy
- Do velké mísy nasypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Přidejte máslo a důkladně zpracujte, dokud se nevytvoří hladké, soudržné těsto. Z něj vytvarujte kouli, tu zabalte do potravinářské fólie a na nejméně na 1 hodinu nebo přes noc vložte do chladničky.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Na moukou lehce posypaném pracovním povrchu vyválejte z těsta kruh o průměru 30 cm a tloušťce 5 mm. Ten následně vložte do koláčové formy o průměru 25 cm tak, aby pokryl její dno a stěny. Přebytečné těsto odkrojte. Dno těsta propíchejte vidličkou. Poté zakryjte potravinářskou fólií a vložte na 30 minut do mrazáku, aby se těsto během pečení nesmrsklo.
- Koláčovou krustu vystelte pečicím papírem a na něj nasypte cukrářské nebo sušené fazole. Pečte cca 15 minut, dokud nezačne být po stranách zlatohnědá. V tu chvíli ji z trouby vyjměte a odstraňte závaží. Potom krustu vraťte zpátky do trouby a pečte dalších cca 5 minut, dokud nemá dno krusty zlatou barvu. Nechte stranou vychladnout.
- Ve velké míse ušlehejte společně cukr s vaječnými žloutky a celým vejcem. Přimíchejte kukuřičný škrob.
- Ve středně velkém rendlíku na středním plamenu přiveďte zvolna k varu mléko. To poté za stálého míchání přilijte do vaječné směsi, načež přimíchejte vanilku a limetkovou kůru.
- Směs vraťte do rendlíku, přimíchejte limetkovou šťávu a za stálého míchání vařte 30 vteřin až 1 minutu, dokud se ze směsi nevytvoří hustý krém, který přelijte do mísy. Krém nyní přikryjte natěsno fólií, aby se na něm nevytvořil škraloup. Takto jej nechte vychladnout a vložte nejméně na 3 hodiny či přes noc do chladničky.
- V malém hrnci na středním až mírném plamenu rozehřívejte 1 až 2 minuty za občasného míchání želé z červeného rybízu s 1 lžící vody, dokud se pevná složka ve vodě nerozpustí a směs není hladká. Poté sejměte z plotýnky a nechte stranou vychladnout.
- Limetkový krém naneste lžící na krustu a uhlaďte kuchyňskou stěrkou. Ozdobte jahodami. Mašlovačkou potom potřete krustu a jahody rybízovou polevou. Podávejte ihned ozdobené mátovými lístky (pokud jste si je zvolili) nebo před podáváním vložte až na 4 hodiny do chladničky.
Jahodový koláč s limetkovým krémem 2 Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně