Jahodový koláč s limetkovým krémem
Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně
Jahodový koláč s limetkovým krémem
Zdroj:
Francouzská venkovská kuchyně
Jahody jsou po jablkách nejoblíbenějším ovocem v Česku. Jejich sladkokyselá chuť a omamná vůně je návyková. V sezoně se jich nemůžeme nabažit a zkoušíme další a další recepty, kde jejich neodolatená chuť vynikne. Jako třeba v tomto koláči z křehkého těsta se svěžím krémem s limetkou.
6 porcí
120 minut
francouzská
Postup přípravy
-
Do velké mísy nasypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Přidejte máslo a důkladně zpracujte, dokud se nevytvoří hladké, soudržné těsto. Z něj vytvarujte kouli, tu zabalte do potravinářské fólie a na nejméně na 1 hodinu nebo přes noc vložte do chladničky.
-
Troubu předehřejte na 200 °C.
-
Na moukou lehce posypaném pracovním povrchu vyválejte z těsta kruh o průměru 30 cm a tloušťce 5 mm. Ten následně vložte do koláčové formy o průměru 25 cm tak, aby pokryl její dno a stěny. Přebytečné těsto odkrojte. Dno těsta propíchejte vidličkou. Poté zakryjte potravinářskou fólií a vložte na 30 minut do mrazáku, aby se těsto během pečení nesmrsklo.
-
Koláčovou krustu vystelte pečicím papírem a na něj nasypte cukrářské nebo sušené fazole. Pečte cca 15 minut, dokud nezačne být po stranách zlatohnědá. V tu chvíli ji z trouby vyjměte a odstraňte závaží. Potom krustu vraťte zpátky do trouby a pečte dalších cca 5 minut, dokud nemá dno krusty zlatou barvu. Nechte stranou vychladnout.
-
Ve velké míse ušlehejte společně cukr s vaječnými žloutky a celým vejcem. Přimíchejte kukuřičný škrob.
-
Ve středně velkém rendlíku na středním plamenu přiveďte zvolna k varu mléko. To poté za stálého míchání přilijte do vaječné směsi, načež přimíchejte vanilku a limetkovou kůru.
-
Směs vraťte do rendlíku, přimíchejte limetkovou šťávu a za stálého míchání vařte 30 vteřin až 1 minutu, dokud se ze směsi nevytvoří hustý krém, který přelijte do mísy. Krém nyní přikryjte natěsno fólií, aby se na něm nevytvořil škraloup. Takto jej nechte vychladnout a vložte nejméně na 3 hodiny či přes noc do chladničky.
-
V malém hrnci na středním až mírném plamenu rozehřívejte 1 až 2 minuty za občasného míchání želé z červeného rybízu s 1 lžící vody, dokud se pevná složka ve vodě nerozpustí a směs není hladká. Poté sejměte z plotýnky a nechte stranou vychladnout.
-
Limetkový krém naneste lžící na krustu a uhlaďte kuchyňskou stěrkou. Ozdobte jahodami. Mašlovačkou potom potřete krustu a jahody rybízovou polevou. Podávejte ihned ozdobené mátovými lístky (pokud jste si je zvolili) nebo před podáváním vložte až na 4 hodiny do chladničky.
Jahodový koláč s limetkovým krémem 2
Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně
Jahodový koláč s limetkovým krémem 2
Zdroj:
Francouzská venkovská kuchyně