Suroviny
- bílé kysané zelí 500 g
- zeleninový vývar 1 litr
- brambory 2 ks
- klobása 2 nožičky
- smetana ke šlehání 100 ml
- hladká mouka 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- bobkový list 2 ks
- nové koření 2 kuličky
- cukr krupice 1/2 lžičky
- zakysaná smetana (k servírování)
- pepř celý 3 kuličky
- sůl
Postup přípravy
- Zelí i s nálevem dejte do hrnce, zalijte vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut.
- Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a na kostičky pokrájené oloupané brambory a osolte. Vařte, dokud brambory nezměknou.
- Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.
- Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit.
- Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.
PRIMA TIP: Ještě nemáte „tu svoji“ oblíbenou klobásu? Zkuste třeba hovězí klobásu ze Zemědělského družstva Kokory, která letos získala ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji. V Karlovarském kraji v této soutěži uspěla pikantní klobása se sýrem od společnosti Karlovarské uzeniny s.r.o. Na Ústecku v tomtéž klání zabodovala jehněčí klobása z PRŠUTÉRIE Chovaneček s.r.o. Pro fajnšmekry má výrobce PROMINENT CZ s.r.o. připravenou klobásu s medvědím česnekem, která zase zvítězila na Liberecku.
Připravte si výbornou zelňačku s klobásou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE