Akademiekvality.cz

Hustá zelňačka z kysaného zelí s klobásou

Moje hodnocení
4x

Říká se, že polévka je grunt a maso špunt. A my dodáváme, že zelí je plné vitaminů a zakysaná smetana plná chuti. Taky jste v tom sychravém počasí okamžitě dostali chuť na poctivou domácí zelňačku, která vás zaručeně postaví na nohy?

5 porcí
60 minut
česká

Suroviny

  • bílé kysané zelí 500 g
  • zeleninový vývar 1 litr
  • brambory 2 ks
  • oblíbená klobása 2 nožičky
  • smetana ke šlehání 33 % 100 ml
  • hladká mouka 2 lžíce
  • máslo 1 lžíce
  • mletá sladká paprika 2 lžíce
  • bobkový list 2 ks
  • celé nové koření 2 kuličky
  • celý černý pepř 3 kuličky
  • cukr krupice 1/2 lžičky
  • sůl
  • zakysaná smetana k servírování

Postup přípravy

  1. Zelí i s nálevem dejte do hrnce, zalijte vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut.
  2. Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a na kostičky pokrájené oloupané brambory a osolte. Vařte, dokud brambory nezměknou.
  3. Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.
  4. Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit.
  5. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.

PRIMA TIP: Ještě nemáte „tu svoji“ oblíbenou klobásu? Zkuste třeba hovězí klobásu ze Zemědělského družstva Kokory, která letos získala ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji. V Karlovarském kraji v této soutěži uspěla pikantní klobása se sýrem od společnosti Karlovarské uzeniny s.r.o. Na Ústecku v tomtéž klání zabodovala jehněčí klobása z PRŠUTÉRIE Chovaneček s.r.o. Pro fajnšmekry má výrobce PROMINENT CZ s.r.o. připravenou klobásu s medvědím česnekem, která zase zvítězila na Liberecku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty