Suroviny
- hrách (půlený) 300 g
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- bobkový list
- nové koření
- pepř
- sůl
- olivový olej 3 lžíce
- přepuštěné máslo
- smetana (nebo šlehačka) cca 100 ml
- umeocet 1–2 lžíce

Postup přípravy
- Hrách nechte dva dny namáčet ve vodě a vodu vyměňujte.
- Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a nechte rozvonět.
- Spolu s hrachem přidejte koření a nechte asi minutu povařit. Zalijte horkou vodou, tak aby byl hrách ponořený.
- Vařte doměkka. Nakonec osolte, opepřete a rozmixujte. Na závěr zjemněte smetanou a ochuťte umeoctem.
- Pomalu smažte cibulku, nakrájenou na plátky na přepuštěném másle až krásně zezlátne.
Vyzkoušejte také krémovou hrachovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hrachová polévka – delikátní jemný krém s křupavou slaninou