Akademiekvality.cz

Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem

Moje hodnocení
4x

Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm ze žlutého nebo zeleného hrachu, na který předci nedali dopustit z mnoha důvodů. Tohle rychlé jídlo za pár korun ale řada lidí dodnes nemá v oblibě. Mnozí z nás na „hrachovku“ ze školních jídelen a kantýn, kde jí nebyla dopřána náležitá péče, zkrátka rádi nevzpomínáme. Dnes už ale dávno neplatí za rozbředlý pokrm bez chuti a bez zápachu. Objevuje se na stolech bister i moderních restaurací, a to nejen v osvědčených kombinacích s uzeným masem, párkem, vejcem nebo kyselou okurkou. Když ji zkusíte s precizně upraveným trhaným vepřovým masem dle našeho návodu, určitě zabojuje i u vás.

4 porce
120 minut

Kaše

  • zelený hrách 500 g
  • zeleninový vývar 500 ml
  • bobkový list 2 ks
  • hladká mouka 1 lžíce
  • mléko 120 ml
  • česnek 2 velké stroužky
  • sádlo 2 lžíce
  • máslo 1 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Maso

  • vepřová krkovice bez kosti 500 g
  • cukr krupice 1 lžíce
  • sladká mletá paprika 1 lžíce
  • plnotučná hořčice 2 lžíce
  • česnek 5 stroužků
  • rajčatový protlak 280 g
  • kečup 2 lžíce
  • med 2 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • slunečnicový olej

Postup přípravy

  1. Hrachová kaše: Hrách několikrát pořádně propláchněte a nechte alespoň 5 hodin namočený ve vývaru.
  2. Přidejte bobkový list a ponechte v hrnci takové množství tekutiny, aby byl hrách zcela ponořený. Pak hrách přiveďte k varu.
  3. Až bude hrách uvařený, vyndejte bobkové listy a rozmixujte hrách na kaši.
  4. Ve druhém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu mouku, kterou nechte zpěnit. Poté zalijte mlékem a krátce povařte.
  5. Přidejte hrách, prolisovaný česnek a vše osolte a opepřete.
  6. Kaši zjemněte lžící másla.
  7. Trhané vepřové: Krkovici dejte do pekáče a potřete jí směsí cukru, mleté papriky, hořčice, soli, pepře, slunečnicového oleje a dvou prolisovaných stroužků česneku.
  8. Takto připravené maso nechte v marinádě alespoň 6 hodin.
  9. Poté maso podlijte 150 ml vody a dejte péct na cca 2–3 hodiny na 150 stupňů, dokud se nebude doslova rozpadat. Pak natrhejte maso vidličkou na kousky.
  10. Připravte si omáčku smícháním protlaku s kečupem, medem a zbylým prolisovaným česnekem a následně ji osolte a opepřete.
  11. Poté smíchejte maso s omáčkou a nechte prohřát na mírném ohni.
  12. Podávejte s hrachovou kaší.

PRIMA TIP: Jaký zvolit hrách? Rozhodovali jsme mezi hrachem žlutým – loupaným půleným od Naděždy Feithové a hrachem zeleným nebo hrachem žlutým půleným od společnosti ESSA. Všechny tři mají značku Klasa.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty