zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem
Autor: akademiekvality.cz Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem

Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem

Hodnoceno: 3x
Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm ze žlutého nebo zeleného hrachu, na který předci nedali dopustit z mnoha důvodů. Tohle rychlé jídlo za pár korun ale řada lidí dodnes nemá v oblibě. Mnozí z nás na „hrachovku“ ze školních jídelen a kantýn, kde jí nebyla dopřána náležitá péče, zkrátka rádi nevzpomínáme. Dnes už ale dávno neplatí za rozbředlý pokrm bez chuti a bez zápachu. Objevuje se na stolech bister i moderních restaurací, a to nejen v osvědčených kombinacích s uzeným masem, párkem, vejcem nebo kyselou okurkou. Když ji zkusíte s precizně upraveným trhaným vepřovým masem dle našeho návodu, určitě zabojuje i u vás.
nad 2 hodiny
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Kaše:

Postup

  1. Hrachová kaše: Hrách několikrát pořádně propláchněte a nechte alespoň 5 hodin namočený ve vývaru. 
  2. Přidejte bobkový list a ponechte v hrnci takové množství tekutiny, aby byl hrách zcela ponořený. Pak hrách přiveďte k varu. 
  3. Až bude hrách uvařený, vyndejte bobkové listy a rozmixujte hrách na kaši. 
  4. Ve druhém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu mouku, kterou nechte zpěnit. Poté zalijte mlékem a krátce povařte. 
  5. Přidejte hrách, prolisovaný česnek a vše osolte a opepřete. 
  6. Kaši zjemněte lžící másla. 
  7. Trhané vepřové: Krkovici dejte do pekáče a potřete jí směsí cukru, mleté papriky, hořčice, soli, pepře, slunečnicového oleje a dvou prolisovaných stroužků česneku. 
  8. Takto připravené maso nechte v marinádě alespoň 6 hodin. 
  9. Poté maso podlijte 150 ml vody a dejte péct na cca 2–3 hodiny na 150 stupňů, dokud se nebude doslova rozpadat. Pak natrhejte maso vidličkou na kousky.
  10. Připravte si omáčku smícháním protlaku s kečupem, medem a zbylým prolisovaným česnekem a následně ji osolte a opepřete. 
  11. Poté smíchejte maso s omáčkou a nechte prohřát na mírném ohni. 
  12. Podávejte s hrachovou kaší. 
     

PRIMA TIP: Jaký zvolit hrách? Rozhodovali jsme mezi hrachem žlutým – loupaným půleným od Naděždy Feithové a hrachem zeleným nebo hrachem žlutým půleným od společnosti ESSA. Všechny tři mají značku Klasa.

Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem
Autor: akademiekvality.cz Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem

reklama