Kaše
- hrách (zelený ) 500 g
- zeleninový vývar 500 ml
- bobkový list 2 ks
- hladká mouka 1 lžíce
- mléko 120 ml
- česnek 2 velké stroužky
- sádlo 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Maso
- vepřová krkovice (bez kosti) 500 g
- cukr krupice 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- plnotučná hořčice 2 lžíce
- česnek 5 stroužků
- rajský protlak 280 g
- kečup 2 lžíce
- med 2 lžíce
- slunečnicový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Hrachová kaše: Hrách několikrát pořádně propláchněte a nechte alespoň 5 hodin namočený ve vývaru.
- Přidejte bobkový list a ponechte v hrnci takové množství tekutiny, aby byl hrách zcela ponořený. Pak hrách přiveďte k varu.
- Až bude hrách uvařený, vyndejte bobkové listy a rozmixujte hrách na kaši.
- Ve druhém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu mouku, kterou nechte zpěnit. Poté zalijte mlékem a krátce povařte.
- Přidejte hrách, prolisovaný česnek a vše osolte a opepřete.
- Kaši zjemněte lžící másla.
- Trhané vepřové: Krkovici dejte do pekáče a potřete jí směsí cukru, mleté papriky, hořčice, soli, pepře, slunečnicového oleje a dvou prolisovaných stroužků česneku.
- Takto připravené maso nechte v marinádě alespoň 6 hodin.
- Poté maso podlijte 150 ml vody a dejte péct na cca 2–3 hodiny na 150 stupňů, dokud se nebude doslova rozpadat. Pak natrhejte maso vidličkou na kousky.
- Připravte si omáčku smícháním protlaku s kečupem, medem a zbylým prolisovaným česnekem a následně ji osolte a opepřete.
- Poté smíchejte maso s omáčkou a nechte prohřát na mírném ohni.
- Podávejte s hrachovou kaší.
PRIMA TIP: Jaký zvolit hrách? Rozhodovali jsme mezi hrachem žlutým – loupaným půleným od Naděždy Feithové a hrachem zeleným nebo hrachem žlutým půleným od společnosti ESSA. Všechny tři mají značku Klasa.