Suroviny
- hrách (žlutý,půlený) 300 g
- mrkev (větší ) 3 ks
- sezamový olej
- sezamová semínka (směs bílého a černého) 1 hrstka
- řepkový olej 6 lžic
- cibule 3 ks
- chilli (mleté ) 1 lžička
- zázvor (mletý ) 1 lžička
- česnek 2 stroužky
- majoránka (sušená ) 1 vrchovatá lžíce
- jogurt (sójový,nemusí být)
- sůl 1 lžíce
Postup přípravy
- Hrách namočte nejméně na 6 hodin, můžete ale i déle. Pokud ho necháte namočený více dnů, vodu během této doby několikrát vyměňte.
- Hrách sceďte, zalijte čerstvou vodou (asi 1,2 l), přiveďte k varu a vařte pod pokličkou, dokud nezačne měknout, trvá to asi 45 minut. (Pro lepší stravitelnost můžete v polovině vaření vodu slít a vyměnit za čerstvou.) Dle potřeby vodu dolévejte.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mrkev nakrájejte na dvoucentimetrové hranolky, zakápněte sezamovým olejem, osolte a pečte asi 30 minut do zlatova. Na konci pečení vmíchejte k mrkvi hrstku sezamu a ještě krátce pečte.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte chilli a zázvor, utřený česnek a ještě krátce restujte. Tuto směs vsypte do téměř uvařeného hrachu, přidejte sůl a ještě chvíli povařte. Poté hrách rozmixujte tak, aby se zahustil (část hrachu může ale zůstat nerozmixovaná, pokud máte raději hrubší strukturu kaše). Nakonec dle potřeby dosolte a vmíchejte majoránku.
- Na talíř nandejte kaši, přidejte porci pečené mrkve a posypte nakrájenou jarní cibulkou. Můžete zakápnout sezamovým olejem a pro zjemnění přidat sójový jogurt.
Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví 2 Zdroj: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka