návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví

Hodnoceno: 3x
4 porce
do 1 hodiny
Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví
Hrachová kaše nemusí být nutně s párkem či uzeným masem. Zkuste tuto bezmasou verzi, která zaujme orientální chutí díky použitému koření. Kaši podávejte s nasládlou pečenou mrkví s výraznou chutí oleje z pražených sezamových semínek.

Postup

  1. Hrách namočte nejméně na 6 hodin, můžete ale i déle. Pokud ho necháte namočený více dnů, vodu během této doby několikrát vyměňte.
  2. Hrách sceďte, zalijte čerstvou vodou (asi 1,2 l), přiveďte k varu a vařte pod pokličkou, dokud nezačne měknout, trvá to asi 45 minut. (Pro lepší stravitelnost můžete v polovině vaření vodu slít a vyměnit za čerstvou.) Dle potřeby vodu dolévejte.
  3. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mrkev nakrájejte na dvoucentimetrové hranolky, zakápněte sezamovým olejem, osolte a pečte asi 30 minut do zlatova. Na konci pečení vmíchejte k mrkvi hrstku sezamu a ještě krátce pečte.
  4. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte chilli a zázvor, utřený česnek a ještě krátce restujte. Tuto směs vsypte do téměř uvařeného hrachu, přidejte sůl a ještě chvíli povařte. Poté hrách rozmixujte tak, aby se zahustil (část hrachu může ale zůstat nerozmixovaná, pokud máte raději hrubší strukturu kaše). Nakonec dle potřeby dosolte a vmíchejte majoránku.
  5. Na talíř nandejte kaši, přidejte porci pečené mrkve a posypte nakrájenou jarní cibulkou. Můžete zakápnout sezamovým olejem a pro zjemnění přidat sójový jogurt.
Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví

Chcete raději klasičtější verzi hrachové kaše? 

Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Petr Klíma

Jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat?
Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.
Díky jeho nové kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.

Vydalo nakladatelství Smart Press.