Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví
Zdroj: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka
Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví
Zdroj:
Petr Klíma / Luštěninová kuchařka
Hrachová kaše nemusí být nutně s párkem či uzeným masem. Zkuste tuto bezmasou verzi, která zaujme orientální chutí díky použitému koření. Kaši podávejte s nasládlou pečenou mrkví s výraznou chutí oleje z pražených sezamových semínek.
Postup přípravy
-
Hrách namočte nejméně na 6 hodin, můžete ale i déle. Pokud ho necháte namočený více dnů, vodu během této doby několikrát vyměňte.
-
Hrách sceďte, zalijte čerstvou vodou (asi 1,2 l), přiveďte k varu a vařte pod pokličkou, dokud nezačne měknout, trvá to asi 45 minut. (Pro lepší stravitelnost můžete v polovině vaření vodu slít a vyměnit za čerstvou.) Dle potřeby vodu dolévejte.
-
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mrkev nakrájejte na dvoucentimetrové hranolky, zakápněte sezamovým olejem, osolte a pečte asi 30 minut do zlatova. Na konci pečení vmíchejte k mrkvi hrstku sezamu a ještě krátce pečte.
-
Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte chilli a zázvor, utřený česnek a ještě krátce restujte. Tuto směs vsypte do téměř uvařeného hrachu, přidejte sůl a ještě chvíli povařte. Poté hrách rozmixujte tak, aby se zahustil (část hrachu může ale zůstat nerozmixovaná, pokud máte raději hrubší strukturu kaše). Nakonec dle potřeby dosolte a vmíchejte majoránku.
-
Na talíř nandejte kaši, přidejte porci pečené mrkve a posypte nakrájenou jarní cibulkou. Můžete zakápnout sezamovým olejem a pro zjemnění přidat sójový jogurt.
Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví 2
Zdroj: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka
Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví 2
Zdroj:
Petr Klíma / Luštěninová kuchařka
Chcete raději klasičtější verzi hrachové kaše?