Suroviny
- hovězí ossobuco 6 plátků s kostí (cca 2,5 kg)
- cibule 300 g
- mrkev 200 g
- celer 100 g
- petržel 100 g
- česnek 4 stroužky
- pivo (13 Jiskra (polotmavé pivo)) 500 ml
- hladká mouka 20 g
- třtinový cukr 15 g
- tymián (čerstvý ) 2 snítky
- rozmarýn (čerstvý ) 2 snítky
- sádlo 50 g (2/3 do pekáče, 1/3 na základ omáčky)
- máslo 20 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Pečená zelenina
- brambory (grenaille) 500 g
- máslová dýně 250 g
- červená řepa 150 g
- mrkev 150 g
- celer 150 g
- petržel 150 g
- žampiony 150 g
- máslo 70 g
- tymián (čerstvý ) 2 snítky
- rozmarýn (čerstvý ) 2 snítky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ossobuco: Očištěnou kořenovou zeleninu společně s polovičním množství cibule nakrájejte na menší kousky přibližně 1x1 cm. Na dno pekáče rozprostřete zeleninu společně se sádlem a bylinkami.
- Plátky ossobucca nasolte a opepřete z obou stran, rozložte je na zeleninu a podlijte polotmavým pivem. Celý pekáč přiklopte a vložte do rozpálené trouby na 170 °C. Duste doměkka – přibližně 3 hodiny. Případně průběžně podlévejte tmavým pivem společně se zeleninovým vývarem.
- Jakmile je maso hotové, dejte ho stranou a připravte omáčku. Z pekáče slijte veškerý výpek stranou.
- Omáčka: V menším hrnci orestujte na sádle dozlatova druhou část cibule nakrájené na menší kostičky. Přidejte zeleninu, kterou jste pekli s masem. Zeleninu společně s cibulí pomalu restujte dotmava a průběžně podlévejte, abyste získali tmavší barvu. Můžete podlévat vývarem nebo zbytkem tmavého piva, dokud není základ dostatečně tmavý.
- Následně přidejte do základu mouku a důkladně promíchejte metličkou, aby se v omáčce netvořily hrudky. Poté přidejte pivní výpek, který se pekl společně s masem, a omáčku vařte alespoň 30 minut.
- Omáčku na závěr přeceďte přes jemné sítko. Omáčku můžete dle libosti ještě dochutit zbylým pivem, třtinovým cukrem, solí a pepřem. Do hotové omáčky zašlehejte metličkou vychladlé kostičky másla. Konzistenci/hustotu omáčky upravte dle libosti (omáčka by ale neměla být úplně řídká).
- Pečená zelenina: Výběr zeleniny zvolte sami dle libosti a sezonnosti. My jsme zvolili aktuální podzimní variantu – brambory grenaille, máslovou dýni, červenou řepu, mrkev, celer, petržel, žampiony.
- Zeleninu, která to vyžaduje, očistěte. Kořenovou zeleninu nemusíte vždy čistit škrabkou, ale můžete ji překartáčovat hrubší stranou houbičky, abyste z ní odstranili veškeré nečistoty, ale zachovali slupku. V našem případě jsme očistili úplně od slupky pouze červenou řepu a dýni.
- Zeleninu nakrájete na různé segmenty, aby hrála nejen barvami, ale i tvary. Velikost volte tak, aby zelenina byla na jedno až dvě sousta.
- Zeleninu vložte do pekáče nebo na plech, tak aby byla rozprostřená v jedné vrstvě. Osolte a opepřete, přidejte nakrájené máslo a rozdělte ho mezi zeleninu a větvičky bylinek. Pečte na 180 °C přibližně 25 minut. Zeleninu můžete několikrát během pečení promíchat, aby se na ni krásně nabalilo máslo. Důležité je, aby byly upečené hlavně brambory, ostatní zelenina může být klidně na skus. Tím docílíte další fáze rozmanitosti pokrmu.
SERVÍROVÁNÍ: Lze zvolit variantu tzv. sdíleného jídla, tzn. použijete hezký pekáč nebo jinou širší nádobu, kam rozprostřete upečenou přílohovou zeleninu, na ni pokladete plátky ossobuca a zvlášť do rendlíku nebo omáčníku nalijete pivní omáčku. Pokrm lze ale také samozřejmě servírovat klasicky na talíři – v tom případě kousek vedle středu talíře naservírujte variaci pečené přílohové zeleniny a o ni opřete plátek dušeného ossobuca, který podlijte pivní omáčkou.
Hovězí ossobuco s pivní omáčkou a pečenou sezonní zeleninou 2 Zdroj: archiv Pivní hotel
Pivní hotel poprvé v Čechách – pípa na každém pokoji
Pouhé sny se stávají skutečností, což takhle načepovat si pivo kdykoli na něj přijde chuť?
Pivovar Zlatá kráva v Nepomuku otevírá nový Pivní hotel s puncem naprosto jedinečného konceptu ubytování. Národ pivařů si tak bude moci poprvé v České republice dopřát konzumaci piva přímo v pohodlí hotelových pokojů, které jsou opatřeny svou vlastní pípou.
Hotel zasvěcený pivu vychází z jedinečného zázemí samotného pivovaru Zlatá kráva. Ten dal prostor vzniku nového moderního ubytování, které vás dostane svou jedinečností – každý pokoj je originál se svým vlastním příběhem a nezapomenutelnou atmosférou a každý je pojmenovaný po jednom pivu z pivního repertoáru Zlaté krávy. Pivní hotel nabízí také kvalitní pivní lázně stvořené k relaxaci a odpočinku v pivní koupeli s – jak jinak – než vlastním výčepem! K hotelu náleží v neposlední řadě také wellness s vlastním barem, pivovarská stodola vhodná k pořádání akcí nejrůznějšího typu, šalanda s výhledem na pivní varny a kompletní zázemí pro všechny, co chtějí relaxovat, objevovat, ochutnat pivní speciály či vyzrálé hovězí maso Aberdeen Angus z naší farmy (např. ossobuco z tohoto receptu!) nebo třeba zabavit své ratolesti na dětském hřišti.
Vítejte v nové pivní dimenzi! Otevíráme v únoru 2021 a moc se těšíme :) Již nyní můžete obdarovat sebe nebo své blízké poukazy na ubytování nebo do pivních lázní, které pohodlně nakoupíte na našem voucherovém portálu https://nasevouchery.cz/. Více informací o hotelu naleznete na https://www.pivnihotel.cz/.
Pivní hotel v Nepomuku Zdroj: archiv Pivní hotel