Josef Tydlačka / Spa hotel Lanterna

Halušky z medvědího česneku se slaninou a pestem

Moje hodnocení
4x

Medvědí česnek je bylina, která má velmi pozitivní účinky na lidský organismus. Je považována za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Využijte proto jarních týdnů, kdy je možné ji volně sbírat v lese, a vylepšete si svůj jídelníček. Listy medvědího česneku si můžete zpestřit chuť téměř všech pokrmů. Nadrobno nasekané se přidávají do omáček i k masu. Výborné jsou na chlebu s máslem či v pomazánkách.

4 porce
60 minut

Suroviny

Pesto

„Tato bylina, která v přírodě na první pohled zaujme vysokými štíhlými listy vzdáleně připomínajícími konvalinku (ale bezpečně ji rozeznáte podle výrazné vůně česneku), je doslova zásobárnou živin a vitamínů tolik potřebných pro tělo po náročné zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům. Ti ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu, která jim dodává sílu,“ říká Josef Tydlačka, šéfkuchař karlovického Spa hotelu Lanterna a Bistra Razula, který do svého menu pravidelně přidává i pokrmy obsahující právě medvědí česnek a s námi se podělil o recept na výtečné halušky z medvědího česneku se slaninou, zakysanou smetanou a pestem.

Postup přípravy

  1. Medvědí česnek omyjte, vložte do mixéru, přilijte vodu a rozmixujte.
  2. Brambory oloupejte, omyjte a nastrouhejte najemno. Přidejte k nim rozmixovaný česnek, přisypte mouku, trošku soli a vymíchejte haluškové těsto.
  3. Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Do ní protlačte halušky, které vařte, než vyplavou na povrch. Halušky sceďte, rychle propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
  4. Orestujte slaninu hezky dozlatova.
  5. Připravte pesto: medvědí česnek společně s olivovým olejem a solí vyšlehejte mixérem dohladka.
  6. K orestované slanině přidejte uvařené halušky z medvědího česneku, lehce prohřejte a dejte na talíř, kde je zakápněte pestem.
  7. Navrch pokrmu dejte zakysanou smetanu a posypte orestovanou slaninou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Tydlačka / Spa hotel Lanterna


Přečtěte si také

Recepty