Najděte si recept
Na co máte chuť?

Francouzské kuře po myslivecku
Další poklady z domácké francouzské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Užijte si krásné svátky i zimní radovánky s novým číslem časopisu Prima FRESH
Suroviny (6 porcí)
- hladká mouka 90 g
- velká kuřecí stehna (včetně paliček) 6 ks
- Máslo 80 g
- Olivový olej 6 lžic
- větší cibule 1 ks
- Šalotka 2 ks
- Česnek 2 stroužky
- hříbky 230 g
- bouquet garni (viz tip) 1 ks
- Koňak 3 lžíce
- bílé vino 60 ml
- kuřecí vývar 180 ml
- čerstvý estragon 1 hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Mouku promíchejte s ½ lžičky soli a špetkou pepře, obalte v ní kuřecí stehna a přebytečnou mouku oklepejte.
- Ve velkém litinovém nebo žáruvzdorném hrnci rozehřejte na středním až vysokém stupni 4 lžíce másla a olej. Vložte kuře a opékejte ho 8 až 10 minut ze všech stran dozlatova. Hrnec vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 20–25 minut, až je kuře propečené.
- Mezitím nakrájejte na tenké plátky cibuli, šalotku a česnek, houby na čtvrtky. Vypněte troubu, kuře dejte na talíř a vložte zpět do vyhřáté trouby, aby zůstalo teplé. Do hrnce s výpekem vsypte cibuli, šalotky a česnek, zlehka osolte a opepřete a opékejte na středním vyšším stupni dozlatova, zhruba 4 minuty. Přidejte bouquet garni a houby a duste je další 3 minuty.
- Přilijte koňak, škrtněte zápalkou a opatrně koňak v hrnci zapalte. Jakmile plameny uhasnou, přilijte víno a vařte, dokud z tekutiny nezbyde jedna čtvrtina původního množství. Přilijte vývar a vařte 5 minut. Vmíchejte zbylé máslo, vraťte do hrnce kuře a přelévejte ho lžící omáčkou. Posypte lístky estragonu a podle chuti osolte a opepřete.
PRIMA TIP: BOUQUET GARNI
Směs čerstvých bylinek a bobkového listu nesoucí název bouquet garni je skvělá na ochucení polévek a dušených pokrmů. Kuchyňským provázkem svažte dohromady 3 snítky petržele, 1 snítku šalvěje, 1 snítku rozmarýnu, 1 snítku tymiánu a 1 bobkový list. Svazek bylinek vložte do pokrmu dle instrukcí a před podáváním jej z něj jednoduše vyjměte.
Francouzská venkovská kuchyně
Mimi Thorisson
Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.
Vydalo nakladatelství Omega.