Suroviny
- hladká mouka 90 g
- kuřecí stehno (velké,včetně paliček) 6 ks
- máslo 80 g
- olivový olej 6 lžic
- cibule (větší ) 1 ks
- šalotka 2 ks
- česnek 2 stroužky
- hřiby 230 g
- bouquet garni (viz tip) 1 ks
- koňak 3 lžíce
- bílé víno 60 ml
- kuřecí vývar 180 ml
- estragon (čerstvý ) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Další poklady z domácké francouzské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Užijte si krásné svátky i zimní radovánky s novým číslem časopisu Prima FRESH
Poslední letošní číslo časopisu Prima FRESH vás provede obdobím adventu i oslavami Vánoc a konce roku. Stejně tak v něm najdete i recepty, které vás zahřejí a zpříjemní...
Postup přípravy
- Mouku promíchejte s ½ lžičky soli a špetkou pepře, obalte v ní kuřecí stehna a přebytečnou mouku oklepejte.
- Ve velkém litinovém nebo žáruvzdorném hrnci rozehřejte na středním až vysokém stupni 4 lžíce másla a olej. Vložte kuře a opékejte ho 8 až 10 minut ze všech stran dozlatova. Hrnec vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 20–25 minut, až je kuře propečené.
- Mezitím nakrájejte na tenké plátky cibuli, šalotku a česnek, houby na čtvrtky. Vypněte troubu, kuře dejte na talíř a vložte zpět do vyhřáté trouby, aby zůstalo teplé. Do hrnce s výpekem vsypte cibuli, šalotky a česnek, zlehka osolte a opepřete a opékejte na středním vyšším stupni dozlatova, zhruba 4 minuty. Přidejte bouquet garni a houby a duste je další 3 minuty.
- Přilijte koňak, škrtněte zápalkou a opatrně koňak v hrnci zapalte. Jakmile plameny uhasnou, přilijte víno a vařte, dokud z tekutiny nezbyde jedna čtvrtina původního množství. Přilijte vývar a vařte 5 minut. Vmíchejte zbylé máslo, vraťte do hrnce kuře a přelévejte ho lžící omáčkou. Posypte lístky estragonu a podle chuti osolte a opepřete.