Suroviny
- kuřecí maso (kuřecí špalíčky s kůží) 12 ks
- olivový olej 1 lžíce
- karotka (malé) 500 g
- pórek (nakrájený na tenká kolečka) 2 ks
- tymián
- hladkolistá petržel
- sůl
- pepř (čerstvě mletý)
- crème fraîche (nebo double cream) 150 ml
- hrubozrnná hořčice 2 lžičky
- anglická slanina 2 lžičky
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 160 °C, u plynové na stupeň 3. Rozehřejte velkou pánev a v jedné nebo dvou várkách opečte kuřecí špalíčky kůží dolů. Opékejte, dokud kůže nebude hezky hnědá, potom je otočte a opékejte dalších pár minut. Potom je dejte stranou.
- Z pánve odstraňte všechen tuk. Nalijte do ní olej, a když se rozpálí, přidejte mrkvičky a pórek a restujte asi 5 minut. Zeleninu potom rozložte do velkého pekáče. Přidejte snítky tymiánu a petržel. Dobře dochuťte solí a pepřem. Navrch položte kuřecí špalíčky, ještě jednou dochuťte a nalijte do pekáče 600 ml vařící vody tak, aby skoro zakryla maso. Zakryjte pokličkou nebo fólií. Pečte asi 30 minut, potom pokličku sejměte a pečte dalších 20 minut.
- Slijte vývar do misky nebo džbánku a pekáč přikryjte fólií, aby maso nevychladlo. V malém hrnci přiveďte 300 ml vývaru do varu a zredukujte ho asi na polovinu. Vmíchejte smetanu nebo creme fraiche, dobře prošlehejte a na mírném ohni pár minut vařte. Přidejte hořčice a ochuťte. Omáčku podávejte spolu s kuřetem, bramborami, fazolemi nebo hráškem, pokud máte chuť.