Suroviny
- olej na vymazání
- jehněčí ramínko nebo plecko, nakrájené na kousky 750 g
- cibule nakrájené nadrobno 2 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- suché bílé víno 120 ml
- kuřecí vývar 500 ml
- malé nové brambory, nakrájené na čtvrtiny 250 g
- karotky 5 ks
- ředkvičky, rozkrojené napůl 1 hrst
- několik snítek tymiánu
- mražený hrášek nebo zelené fazolky 1 hrst
- hladkolistá petržel, nakrájená 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejlépe litinový kastrol vymažte olejem a postavte ho na plotýnku na středně vysoký stupeň teploty. Až se rozehřejte, vsypte maso a cibuli a smažte asi 5 minut, až maso ze všech stran zhnědne.
- Do kastrolu vsypte mouku a za stálého promíchávání ji 1 minutu smažte. Vlijte víno a nechte 2 minuty vyvařit. Vlijte vývar a na mírném stupni vařte, až bude maso měkké – je-li mladé, mělo by to nastat do půl hodiny.
- Přidejte brambory, mrkev, ředkvičky a tymián a bez pokličky vařte 12 minut nebo až brambory změknou. Pak přidejte hrášek nebo fazolky a vařte ještě 5 minut. Nakonec vmíchejte petrželku a podle chuti osolte a opepřete.
Dušené jehněčí s jarní zeleninou Zdroj: Marek Kučera