Dušené jehněčí s jarní zeleninou

Moje hodnocení
1x

Je to právě jaro a zvlášť velikonoční období, kdy se tohle jemné, šťavnaté maso objevuje v řeznictvích. Využijte toho na maximum podle vzoru tohoto klasického francouzského receptu.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • olej na vymazání
  • jehněčí ramínko nebo plecko, nakrájené na kousky 750 g
  • cibule nakrájené nadrobno 2 ks
  • hladká mouka 2 lžíce
  • suché bílé víno 120 ml
  • kuřecí vývar 500 ml
  • malé nové brambory, nakrájené na čtvrtiny 250 g
  • karotky 5 ks
  • ředkvičky, rozkrojené napůl 1 hrst
  • několik snítek tymiánu
  • mražený hrášek nebo zelené fazolky 1 hrst
  • hladkolistá petržel, nakrájená 2 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Nejlépe litinový kastrol vymažte olejem a postavte ho na plotýnku na středně vysoký stupeň teploty. Až se rozehřejte, vsypte maso a cibuli a smažte asi 5 minut, až maso ze všech stran zhnědne.
  2. Do kastrolu vsypte mouku a za stálého promíchávání ji 1 minutu smažte. Vlijte víno a nechte 2 minuty vyvařit. Vlijte vývar a na mírném stupni vařte, až bude maso měkké – je-li mladé, mělo by to nastat do půl hodiny.
  3. Přidejte brambory, mrkev, ředkvičky a tymián a bez pokličky vařte 12 minut nebo až brambory změknou. Pak přidejte hrášek nebo fazolky a vařte ještě 5 minut. Nakonec vmíchejte petrželku a podle chuti osolte a opepřete.

Další svěží zelené recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty