Batáty jsou totiž skvělé... Hlízy obsahují hlavně škrob, ale i cukr, díky němuž mají přirozeně nasládlou chuť, kterou lze připodobnit k chuti dýně. Stejně jako brambory můžete i batáty využít v kuchyni mnohostranně. Dají se vařit i péct, lze z nich připravit i "bramborovou" kaši.
Sladké brambory jsou energeticky vydatné, obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu.
Existují dva druhy: oranžové hlízy jsou vhodné k vaření a zapékání a obsahují významné množství betakarotenu. Světlé, nažloutlé hlízy se dají smažit nebo přidat do těsta k pečení.
Původně pocházejí z Ameriky, z oblasti mexického poloostrova Yucatan a z ústí Orinoka ve Venezuele. Batáty nejsou botanicky příbuzné pravým bramborům, ale oboje pochází ze Střední Ameriky. Batáty ale dorazily do Evropy asi o 100 let dříve a byly velmi oceňovány.