Suroviny
- hovězí maso (hovězí loupaná plec) 600 g
- vepřový bůček (bez kosti a kůže) 400 g
- vejce 1 ks
- cibule 250 g
- vepřové sádlo 100 g
- česnek 4 stroužky
- čubrica 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžička
- kmín (drcený ) 1/2 lžičky
- chilli (mleté ) 1 špetka
- voda (jemně perlivá ) 1 lžíce
- plnotučná hořčice 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Brambory na bouchačku
- brambory (malé ) 1,4 kg
- vepřové sádlo 100 g
- česnek 3 stroužky
- hladkolistá petržel 20 g
- rozmarýn (čerstvý ) 1 snítka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Čevabčiči: Bůček a hovězí plec namelte najemno.
- Cibuli nakrájejte najemno a orestujte dozlatova na sádle a nechte vychladnout.
- Do masa přidejte utřený česnek, vejce, koření čubrica, mletou papriku, drcený kmín, pepř, sůl, hořčici a perlivou vodu. Směs důkladně promíchejte.
- Z hotové směsi tvarujte menší válečky. Plech vymažte sádlem nebo olejem a hotové válečky pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut.
- Brambory na bouchačku: Omyté brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka a nechte vychladnout.
- Do povoleného vepřového sádla přidejte utřený česnek, nadrobno nasekanou petržel, rozmarýn, kmín, sůl, pepř a důkladně promíchejte.
- Brambory rozmačkejte vidličkou, dejte na plech a potřete hotovou směsi. Takto připravené brambory pečte v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 20 minut.
PRIMA TIP: Na brambory místo sádla můžete použít máslo. Čevabčiči podávejte s kolečky červené cibulky a hořčicí. Každopádně mějte na paměti výběr kvalitních surovin, protože jejich kvalita se odráží na výsledné chuti. Pomoci s výběrem mohou loga kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.